Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
U třetího vdolku jste si jisti, že je musíte zase brzy usmažit znovu. Napadlo vás někdy, proč jedny z nejsilnějších chuťových vzpomínek pocházejících z kuchyně našich babiček, jsou zrovna vzpomínky na vdolky? Možná právě ona návykovost je důvod, proč nás na ně babičky zvaly – abychom je před tak silnou zbraní ochránili a nespořádaly je všechny samy. Anebo je to tak jednoduché jako recept samotný. A i když jde ve skutečnosti o (zdánlivě) jednoduše usmažené kynuté těsto potřené povidly a zakysanou smetanou, jde o kombinaci tak výraznou a osobitou, že si ji budete pamatovat navždy. A taky si ji s chutí budete připomínat.
Kynuté vdolky s povidly, tvarohem a kysanou smetanou
Na 12 vdolků potřebujete:
- 10 g droždí
- 25 g moučkového cukru
- 125 ml mléka
- 20 g másla
- 170 g polohrubé mouky
- 110 g hladké mouky + na pomoučení
- Špetka soli
- Špetka muškátového oříšku
- 1 vejce
- 1 lžíce tuzemáku
- Olej na smažení
- Povidla nebo džem
- Zakysaná smetana
- Tvaroh na strouhání
Postup
- Droždí rozdrobte do misky. Přidejte 1 až 2 lžičky moučkového cukru (z odměřeného množství) a promíchejte.
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, a zhruba třetinu přilijte k droždí. Nechte 15 minut odpočívat, aby vzešel kvásek.
- Do zbylého mléka vložte na kousky pokrájené máslo a ještě krátce zahřejte, aby se máslo rozplynulo. Dejte pozor, směs nesmí být horká.
- V míse smíchejte obě mouky se špetkou soli a muškátového oříšku. Přidejte vzešlý kvásek. Ve zchladlé mléčné směsi prošlehejte vejce a tuzemák a přilijte do mísy. Vypracujte těsto. Zadělávejte ho s klidem několik minut, aby se krásně uvolnil lepek a těsto bylo vláčné, nadýchané a kypré. Hotové těsto by nemělo být moc tuhé, ale ani moc řídké, aby drželo tvar. Těsto nechte hodinu kynout pod utěrkou. Asi v polovině kynutí ještě trochu propracujte.
- Těsto překlopte na pomoučený vál. Rukama krátce propracujte a potom vyválejte na plát silný 1, maximálně 1,5, cm. Při smažení vdolky nabydou a je potřeba, aby se stačily dopéct až doprostřed. Pokud byste těsto vyváleli silnější, může se tak snadno stát, že vdolky budou smažené skoro až do hněda a uprostřed zůstanou ještě trochu syrové.
- Skleničkou nebo vykrajovátkem o průměru asi 6 cm vykrájejte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte 15 až 20 minut kynout.
- V pánvi nebo hrnci rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Před smažením udělejte doprostřed vdolečků důlek – můžete si pomoct skleněným panákem nebo závažíčkem. Tím zůstanou vdolečky ploché a nebudou tolik vypouklé. Vložte vdolky do rozehřátého oleje a velice pozvolna smažte z obou stran dozlatova. Poté vyndejte na papírovou utěrku.
- Servírujte s povidly nebo džemem, zakysanou smetanou a nastrouhaným tvarohem.