V Janově nad Nisou, v srdci Jizerských hor, peče Jiří Koláček žitný chléb, který prodává po celé zemi i za hranicemi. Začínal před osmi lety jen ve dvou, se svou dcerou. Dnes má přes dvacet zaměstnanců, obrat kolem třiceti milionů a jeho chléb ochutnala i hollywoodská hvězda.

Tenhle příběh voní. A chutná. A má křupavou kůrku. Je o cestě posypané moukou, o řemeslu a o tom, že co si neuděláš sám, to nemáš. Je o chlebu a o jednom muži, který ho začal péct.

Nejdřív jen tak pro sebe, pak pro své přátele, dnes ho vozí do desítek obchodů nejen v Čechách, ale i za hranice. Zachutnal i herečce Scarlett Johansson, když v hlavním městě natáčela snímek Králíček Jojo. A to tak, že bez něj nechtěla hrát. Ale nepředbíhejme.

Jiří Koláček má příjmení, které si o nějaké to řemeslo samo říká. Že to bude pekařské, a že ho navíc bude i živit, ale v minulosti nenapadlo ani jeho.

„Mě baví vařit a mám rád dobré věci, v jídle jsem hodně vybíravý,“ začíná s vyprávěním v bistru Hrnec v Jablonci nad Nisou. Místo nevybral náhodou, založila ho totiž jeho dcera Míša, která si k nám zhruba po deseti minutách povídání přisedá. V příběhu hraje důležitou roli. Ale zpátky na začátek.