Cupcakes zkrátka zbožňujeme. Jsou malé, roztomilé a akorát jedna porce. No dobře, klidně si můžete dát dva nebo rovnou tři, my vás za to soudit nebudeme! Prim v nich hrají čokoláda, třešně a sladká šlehačka, tedy kombinace, která se jen tak neomrzí. A protože sezóna těchto šťavnatých plodů je velmi krátká, žádá si pořádný dezert.

Pokud dáváte přednost maxi verzi pro dospělé, vyzkoušejte také náš Black forest dort.

Black forest cupcakes (s třešněmi a mascarpone krémem)

Na 12 kusů potřebujete:

  • 120 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 90 g řepkového oleje
  • 100 g podmáslí, popřípadě mléka
  • 70 g vychladlé silné filtrované kávy

Na náplň:

  • 300 g třešní
  • 30 g krupicového cukru
  • špetku skořice
  • 2 lžíce rumu

Na krém:

  • 250 g smetany ke šlehání
  • 150 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru

Na dokončení:

  • třešně
  • nasekaná čokolády
  • odebraná třešňová šťáva

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C a formu na muffiny vyložte košíčky. V míse smíchejte mouku, kakao, cukr, kypřící prášek, sodu a sůl. V druhé míse prošlehejte vajíčka s podmáslím a olejem, poté obsah obou mís spojte a vymíchejte hladké těsto. Nakonec přidejte vychladlou kávu. Hladké řidší těsto nalijte do připravených košíčků a vložte do předehřáté trouby na cca 18 minut. Těsto před vyndáním raději vyzkoušejte párátkem.
  2. Během pečení připravte třešňovou náplň. Třešně omyjte, vypeckujte a nasypte do kastrůlku. Přidejte cukr a skořici a za občasného míchání vařte do úplného změknutí a zhoustnutí na konzistenci džemu, trvá to několik minut. Během vaření můžete odebrat trochu šťávy na ozdobu. Nakonec přidejte rum a nechte vychladnout. Ve vychladlých korpusech udělejte pomocí lžičky malý důlek a naplňte je hustou třešňovou náplní.
  3. Nyní připravte krém. Mascarpone lehce prošlehejte, poté přilijte smetanu a vyšlehejte do hladkého a hustého krému. Nakonec přidejte moučkový cukr a jen krátce prošlehejte.
  4. Krém přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou či zdobící špičkou a nastříkejte ho na jednotlivé korpusy. Na závěr ozdobte čerstvou třešní, třešňovou šťávou a nasekanou čokoládou. Nechte ztuhnout v lednici alespoň 30 minut.