Clafoutis, proslulý francouzský dezert, pochází původně z oblasti Limousin, dnes je však znám takřka po celém světě. Tento lehký a svěží dezert máte hotový za pár minut, ale garantujeme vám, že na chuti to rozhodně nepoznáte. Koláč však nemá konzistenci tradičního těsta, jak jej známe u vzhledově podobné bublaniny, jedná se spíše o lehký pečený pudink. Tradičně se používají třešně či višně i s peckami, pro pohodlnost strávníků si však doporučujeme dát tu práci a třešně vypeckovat, kdo by při každém soustu také chtěl kousat do tvrdých pecek? Pokud doma zrovna třešně ani višně nemáte, použijte maliny či jahody, výsledný pokrm jistě nebude o nic méně chutný.

Až budete tuto delikatesu podávat, nezapomeňte i na správnou výslovnost, není to žádný „klafoutis“, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale „klafuti“, vyslovujeme krátce a měkce.

Clafoutis s třešněmi

Na velkou koláčovou formu (kolem 25 až 28 cm) potřebujete:

  • 3 vajíčka
  • 100 g krupicového cukru
  • 60 g hladké mouky
  • vanilkový lusk
  • špetku soli
  • 130 g smetany ke šlehání
  • 250 g plnotučného mléka
  • 400 g vypeckovaných třešní či višní
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání před podáváním

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a koláčovou formu řádně vymažte máslem. 
  2. Vajíčka lehce promíchejte s krupicovým cukrem, moukou, vyškrábanými semínky z vanilkového lusku a špetkou soli. Míchejte asi minutu, dokud nevznikne hladká směs. Nyní přilijte smetanu a mléko a vymíchejte tekuté těsto.
  3. Těsto přelijte do připravené vymazané formy a rovnoměrně poklaďte vypeckovanými třešněmi.
  4. Vložte do rozpálené trouby a pečte cca 35 až 40 minut. Koláč by se měl nafouknout a zezlátnout, jakmile ho však vyndáme z trouby, opět spadne.
  5. Ještě vlažný podávejte rozkrájený na kousky posypaný moučkovým cukrem.