V seriálu „signature menu“ vybírají svá oblíbená jídla přímo šéfkuchaři a majitelé restaurací po celé republice. Když do některé z nich vyrazíte, nechte se inspirovat právě jejich tipy.

Zlín se pyšní bohatou historií, ale ta gastronomická trochu pokulhává. Přesto zde vyrostlo pár míst, která stojí za návštěvu. Jedním takovým je i Bistrotéka Valachy v nově zrekonstruovaném Obchodním domě.

Za rekonstrukcí, u které se drželi původního návrhu budovy z roku 1931, stojí společnost HP Tronic, která provozuje i síť hotelů Resort Valachy ve Velkých Karlovicích, a tak se v roce 2018 otevření vlastní restaurace v těchto prostorách přirozeně nabízelo. Od začátku kuchyni velí šéfkuchař Lukáš Strnad, který se inspiruje především francouzskými brasseriemi.  

Co si v Bistrotéce dát 

Menu v bistru se pravidelně mění, jedno ale vždy zůstává – lanýžový tatarák. „Ze začátku jsme neplánovali, že tatarák v nezměněné podobě na menu necháme, ale když jsme ho vyměnili za klasický, tak se hosté začali tak ozývat, že byl velmi rychle zpět,“ vysvětluje Tomáš Blabla, který má všechny gastronomické provozy ve skupině na starosti.  Tatarák po našem, jak mu v Bistrotéce říkají, byl taky jediným jídlem z menu, které za covidu vydávali s sebou. Žádný rozvoz ani okýnkový prodej nezaváděli, protože zkrátka nechtěli kompromitovat kvalitu.

„Tataráků existuje nespočet, proto jsme chtěli vytvořit trochu jiný. Základem jsou ale vždy kvalitní suroviny, protože se právě u tataráku nic neschová,“ popisuje šéfkuchař Lukáš Strnad a dodává, že ten jejich obsahuje celkem 6 surovin: hovězí zadní z čestru pro jeho výraznější masovou chuť, lanýžovou pastu, crème fraîche, lanýžový olej, vlašské ořechy a sušený žloutek. Už podle surovin je vám asi jasné, že tenhle tatarák je jiná liga.

Je krémový a chuťově vyvážený. Výrazného lanýže je jen tak akorát, aby nepřebil chuť masa a celé jídlo jen příjemně provoněl. Navíc si k němu dáte skvělé křupavé hranolky z brambor odrůdy Agria smažené v hovězím loji a to je dost velká paráda. Za týden na něj spotřebují zhruba 15 kilo masa. Jeho předkrmovou porci pořídíte za 195 korun.

Na právě chystané novém menu představí Lukáš i další zajímavá jídla a vrací se i oblíbený Reuben sendvič s pastrami. Nechte si určitě místo i na dezert, protože ty jsou tady opravdu vyhlášené.

Každý den je výběr trošku jiný, ale nikdy nechybí exkluzivní větrník (za 95 korun), který tady je taky „po našem“, i když se to na první pohled nemusí zdát. Odpalované těsto je navrch přelité slaným karamelem a naplněné karamelovou šlehačkou, krémem z bílé belgické čokolády a vanilky a naspodu s naprosto luxusním oříškovým praliné. Tenhle větrník je bez debat ten nejlepší a nejzajímavější, jaký jsem kdy jedla!

S sebou si odneste místní vyhlášený kvasový chléb, kterého denně upečou 400 kusů a kvůli jeho rostoucí oblibě se může stát, že na vás odpoledne už nezbyde. Stavte se určitě i na drink do Baru 1931, lepší koktejly ve Zlíně nenajdete. I když Zlín sám o sobě žádnou gastronomickou mekkou zatím ještě není, právě na „obchodňáku“ jsou dobré věci koncentrované na jednom místě.

Adresa: Bistrotéka Valachy, Obchodní dům Zlín, Práce 2523, Zlín