Tahle polévka je opravdový nářez. Zasytí vás a zahřeje, jen se na ni podíváte. Neskutečně voní a je vydatná – to je na ní ostatně i vidět. Kyselost dolaďte dle svých zvyklostí (u nás se třeba zelí v zásadě neproplachuje), u masa i klobás máte možnost výběru. Zůstaňte však u kvalitních surovin, nejlépe od ověřených řezníků. Lahodný výsledek je pak zaručen. Chuť dolaďte sušenými houbami a švestkami. Švestky v polévce přispívají jemně sladkou chutí a s typicky kyselou chutí zelňačky opravdu příjemně souzní.
Zelňačka s uzeným masem, klobásou, houbami a švestkami
Na 6 porcí potřebujete:
- 450 g uzeného vepřového masa (krkovice, koleno, žebra)
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky celého pepře
- 450 g brambor
- Sůl & pepř
- ½ lžičky celého kmínu
- 35 g sušených hub
- 100 g sušených vypeckovaných švestek
- 3 lžíce másla nebo sádla
- 1 velká cibule
- 2 až 3 lžíce hladké mouky
- 1 vrchovatá lžička mleté sladké papriky (případně i pálivé)
- 500 g bílého kysaného zelí
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 kvalitní klobásy
K podávání:
- Zakysaná smetana
- Čerstvý chléb
Postup
- Uzené vepřové maso (my použili krkovici) vložte do studené vody. Přihoďte bobkový list, kuličky nového koření a černého pepře. Vařte přibližně 30 až 40 minut. Maso vyjměte, nechte vychladnout a nakrájejte na menší kousky (nebo oberte od kosti, pokud jste zvolili maso s kostí). Vývar sceďte nebo z něj zkrátka vyjměte bobkové listy s kořením.
- Brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na kostky. Uvařte je zvlášť v hrnci v osolené a okmínované vodě doměkka. Nevařte je společně se zelím v jednom hrnci – kvůli jeho kyselosti by se totiž neuvařily a zůstaly by tvrdé. Vodu z uvařených brambor slijte a uchovejte do polévky. Brambory ponechte zakryté v hrnci.
- Houby zalijte horkou vodou a nechte změknout. Po chvilce k nim přidejte rovněž sušené nesířené a nedoslazované švestky. Pokud jsou příliš velké, můžete je před vložením překrojit napůl.
- Ve větším hrnci rozpusťte tuk a osmahněte na něm cibuli dosklovata. Osolte ji a po změknutí zasypejte moukou. Rychle míchejte, oddělujte ode dna a alespoň minutu to nevzdávejte, dokud se mouka neopeče. Pak vmíchejte ještě papriku, rychle míchejte a vzápětí pak v několika dávkách přilijte uzený vývar (cca jeden litr). Nezapomeňte přilít také vodu z brambor, která polévce rovněž dodá na chuti (bude ji zhruba půl litru). Celkový objem tekutiny bude cca 1,5 litru.
- Zelí ochutnejte a pokud se vám bude zdát příliš kyselé, propláchněte jej krátce v cedníku pod studenou vodou. Pokud se však nebráníte výraznější kyselosti zelňačky, tento krok rovnou vynechte. Zelí nahrubo překrájejte, ať se vám polévka lépe konzumuje. Přidejte jej do hrnce společně s drceným kmínem, čerstvě mletým pepřem a povařte asi 15 minut.
- Klobásy nakrájejte na kolečka, půlkolečka nebo menší kousky a krátce opečte na pánvi. Dostanou tak lepší chuť a ještě je zbavíte přebytečného tuku. Přidejte je do polévky spolu s pokrájeným masem a uvařenými bramborami. Vmíchejte scezené houby se švestkami. Vše ještě 5 až 10 minut na mírném plameni provařte, chutě se krásně propojí. Zelňačku podávejte horkou, zjemněnou lžící zakysané smetany a s krajícem čerstvého chleba.