Tahle polévka je opravdový nářez. Zasytí vás a zahřeje, jen se na ni podíváte. Neskutečně voní a je vydatná – to je na ní ostatně i vidět. Kyselost dolaďte dle svých zvyklostí (u nás se třeba zelí v zásadě neproplachuje), u masa i klobás máte možnost výběru. Zůstaňte však u kvalitních surovin, nejlépe od ověřených řezníků. Lahodný výsledek je pak zaručen. Chuť dolaďte sušenými houbami a švestkami. Švestky v polévce přispívají jemně sladkou chutí a s typicky kyselou chutí zelňačky opravdu příjemně souzní.

Zelňačka s uzeným masem, klobásou, houbami a švestkami

Na 6 porcí potřebujete:

  • 450 g uzeného vepřového masa (krkovice, koleno, žebra) 
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky celého pepře
  • 450 g brambor
  • Sůl & pepř
  • ½ lžičky celého kmínu 
  • 35 g sušených hub
  • 100 g sušených vypeckovaných švestek 
  • 3 lžíce másla nebo sádla 
  • 1 velká cibule
  • 2 až 3 lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička mleté sladké papriky (případně i pálivé)
  • 500 g bílého kysaného zelí
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 kvalitní klobásy

K podávání:

  • Zakysaná smetana
  • Čerstvý chléb

Postup

  1. Uzené vepřové maso (my použili krkovici) vložte do studené vody. Přihoďte bobkový list, kuličky nového koření a černého pepře. Vařte přibližně 30 až 40 minut. Maso vyjměte, nechte vychladnout a nakrájejte na menší kousky (nebo oberte od kosti, pokud jste zvolili maso s kostí). Vývar sceďte nebo z něj zkrátka vyjměte bobkové listy s kořením.
  2. Brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na kostky. Uvařte je zvlášť v hrnci v osolené a okmínované vodě doměkka. Nevařte je společně se zelím v jednom hrnci – kvůli jeho kyselosti by se totiž neuvařily a zůstaly by tvrdé. Vodu z uvařených brambor slijte a uchovejte do polévky. Brambory ponechte zakryté v hrnci.
  3. Houby zalijte horkou vodou a nechte změknout. Po chvilce k nim přidejte rovněž sušené nesířené a nedoslazované švestky. Pokud jsou příliš velké, můžete je před vložením překrojit napůl.
  4. Ve větším hrnci rozpusťte tuk a osmahněte na něm cibuli dosklovata. Osolte ji a po změknutí zasypejte moukou. Rychle míchejte, oddělujte ode dna a alespoň minutu to nevzdávejte, dokud se mouka neopeče. Pak vmíchejte ještě papriku, rychle míchejte a vzápětí pak v několika dávkách přilijte uzený vývar (cca jeden litr). Nezapomeňte přilít také vodu z brambor, která polévce rovněž dodá na chuti (bude ji zhruba půl litru). Celkový objem tekutiny bude cca 1,5 litru.
  5. Zelí ochutnejte a pokud se vám bude zdát příliš kyselé, propláchněte jej krátce v cedníku pod studenou vodou. Pokud se však nebráníte výraznější kyselosti zelňačky, tento krok rovnou vynechte. Zelí nahrubo překrájejte, ať se vám polévka lépe konzumuje. Přidejte jej do hrnce společně s drceným kmínem, čerstvě mletým pepřem a povařte asi 15 minut.
  6. Klobásy nakrájejte na kolečka, půlkolečka nebo menší kousky a krátce opečte na pánvi. Dostanou tak lepší chuť a ještě je zbavíte přebytečného tuku. Přidejte je do polévky spolu s pokrájeným masem a uvařenými bramborami. Vmíchejte scezené houby se švestkami. Vše ještě 5 až 10 minut na mírném plameni provařte, chutě se krásně propojí. Zelňačku podávejte horkou, zjemněnou lžící zakysané smetany a s krajícem čerstvého chleba.