skip to main content

Krémové špaldoto s lesními houbami na bílém víně. Na maso si ani nevzpomenete!

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Máme pro vás takovou citlivou otázku… Rostou, nebo nerostou? Jestli jste o víkendu byli na (úspěšném…) lesním sběru, špaldové rizoto s houbami by mohlo být na pořadu dne. Špaldoto je krásně krémové a uvaříte ho i z hub sušených – jak na to, najdete na konci článku. Špaldová zrna pořídíte ve zdravých výživách, v DM nebo třeba na Rohlíku.

Reklama

Jeden den v týdnu bez masa. To zní docela proveditelně, co myslíte? Lednová předsevzetí jsou u většiny slušných lidí touhle dobou dávno zapomenuta, ale zkusit trochu odlehčit sobě i přírodě můžete kdykoli. Připojte se s námi k bezmasému pondělí a pro začátek hecněte alespoň jeden den v týdnu – o to větší bude šance, že to vydržíte a možná i rozšíříte do dalších dní. A aby to šlo co nejpříjemněji, každé pondělí tu na vás bude čekat jeden veganský nebo vegetariánský recept pro inspiraci.

Na 4 porce potřebujete:

  • 300 g špaldy
  • 2–3 šalotky nebo 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g čerstvých lesních hub
  • 4 stroužky česneku
  • 150 ml bílého vína
  • Sůl & pepř
  • 2 snítky tymiánu, rozmarýnu nebo šalvěje
  • 700 ml vývaru
  • 1–2 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrnek parmezánu (60 g)
  • 100 ml smetany ke šlehání nebo 2 lžíce másla
  • Čerstvý tymián nebo petržel na ozdobu
Reklama

Postup

  1. Když si vzpomenete, špaldu namočte den předem do studené vody, když ne, tak ji zalijte vodou vroucí alespoň předtím, než si nachystáte ostatní suroviny. Výrazně si tím zkrátíte dobu vaření.
  2. Najemno pokrájené šalotky nechte zesklovatět na směsi másla a oleje (to proto, aby se máslo nepřepalovalo), přidejte očištěné a pokrájené houby a ještě 5 minut restujte. Vmíchejte nasekaný česnek a už po pár vteřinách, aby nezhořkl, zalijte vínem.
  3. Přidejte scezenou špaldu, nechte odpařit víno, osolte, přidejte tymián a zalijte vývarem. Za občasného míchání povařte do změknutí, doba se odvíjí dle toho, jestli jste špaldu namočili. Podle potřeby podlévejte.
  4. Na závěr dochuťte trochou citronové šťávy a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, vmíchejte sýr a zjemněte smetanou či máslem. Podávejte posypané sekanou petrželí nebo tymiánem.

Jak uvařit rizoto ze sušených hub? 1–2 hrsti sušených hub zalijte na 30 minut vroucí vodou nebo vývarem, poté sceďte (nálev ovšem nevylévejte, zředíte s ním vývar, kterým jídlo podléváte), pokrájejte a přidejte k orestované šalotce.

Co na bezlepkovou verzi? Pokud se vyhýbáte lepku, místo špaldy jednoduše použijte kulatozrnnou rýži nebo pohanku, jen podle toho upravte dobu vaření.

Reklama
Reklama