skip to main content

Tučný čtvrtek! Dodržte masopustní tradici a dopřejte si poctivé vepřo knedlo zelo v moderní verzi

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Začněte oslavu masopustu už dnes! Na tučný čtvrtek se tradičně hodovalo a to údajně proto, aby lidé měli sílu po celý nadcházející rok. Ať už to je pravda, nebo šlo jen o poctivý základ pro nadcházející veselky, já tuto tradici ráda opráším. Klasikou na takové hostině bylo vepřo knedlo zelo, a to hodlám dodržet, i když v trochu inovované verzi – knedlíky budou bramborové a plněné šťavnatým trhaným masem na kmínu a česneku. Zelí uvařte klasické dušené, ale při jeho nákupu si dejte pozor, aby bylo kysané a ne jenom sterilované, a tedy bez žádoucích probiotik. Protože, co si budeme, alespoň náznak něčeho zdravého takovéto hostině určitě neuškodí.

Plněné bramborové knedlíky s trhaným vepřovým masem a červeným zelím

Na 8 porcí trhaného masa:

Reklama
  • 1 kg vepřové plece (lze i krkovice)
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce sádla
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 6 stroužků česneku

Na knedlíky:

  • 1,5 kg brambor (varný typ B nebo C)
  • Sůl 
  • ½ lžičky celého kmínu
  • 450 g hrubé mouky
  • 170 g dětské krupičky
  • 1 vejce

Na zelí:

  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 až 1,5 kg červeného kysaného zelí
  • ¼ lžičky kmínu
  • Sůl
  • 1 vrchovatá lžička hladké mouky

Postup

  1. Maso pokrájejte na větší kostky, ze všech stran osolte, opepřete a zprudka opečte na troše sádle. Posypejte kmínem a nasekaným česnekem, do poloviny výšky zalijte vodou a pod poklicí duste asi 2 hodiny úplně doměkka. Čas od času zamíchejte a případně podlijte. Pokud máte pomalý hrnec, maso uvařte v něm. Případně vynechte restování a upečte ho v pečicím sáčku v troubě – nezašpiníte nádobí a maso nemusíte podlévat.
  2. Když je maso dokonale měkké, natrhejte ho dvěma vidličkami na vlákna. Případnou šťávu schovejte k podávání.
  3. Brambory ve slupce uvařte v hodně osolené vodě s trochou kmínu doměkka. Když trochu vychladnou, oloupejte je a nastrouhejte nahrubo nebo propasírujte.
  4. Než brambory vychladnou, pusťte se do zelí. Jeho množství uzpůsobte vaší spotřebě – 1 kg na přílohu pro 8 osob stačí, ale 1,5 kg bude více na jistotu. Najemno pokrájené cibule pozvolna dozlatova orestujte na sádle. Přidejte scezené pokrájené zelí, kmín a trochu soli a pod pokličkou duste 10 minut. Čas od času promíchejte a zkontrolujte, jestli není třeba přidat vodu (nebo nálev ze zelí, pokud není příliš kyselý).
  5. Poté zelí ještě trochu podlijte a přes sítko zelí poprašte moukou. Nemíchejte, jen opět přiklopte, a na mírném ohni duste dalších 10 minut. Zelí pořádně promíchejte, ochutnejte a případně dosolte či doslaďte, jestli ho máte raději sladké.
  6. Brambory propracujte s moukou, krupičkou, vejcem a malou lžičkou soli na pevné těsto. Do velkého hrnce už si dejte vařit osolenou vodu – když necháte bramborové těsto nebo knedlíky dlouho stát, zřídnou. Malou kuličku těsta uvařte na zkoušku – když se rozvaří, musíte přidat trochu mouky nebo bramborového škrobu.
  7. Těsto pak rozdělte na asi 20 kusů, z každého vytvořte placku, do středu dejte 1 až 2 lžíce masa a zabalte tak, aby maso nikde nevyčuhovalo a nedostala se dovnitř voda. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte 15 minut.
  8. Knedlíky rozkrojte a podávejte spolu se zelím a šťávou z masa.