Každý rok se opakuje to stejné. Vyhlášené podniky prezentují v polovině listopadu zvláštní menu spojené s opeřencem, do jehož hejna se podle legendy schoval svatý Martin, když jej přišli požádat, aby se stal biskupem.

I nejzavilejší milovníci gastronomických tradic by však mohli svůj zvyk zajít si na slavnostní husí oběd nějak osvěžit. Nevyzýváme vás, abyste se zrovna okolo 11. listopadu, na kdy připadá svátek Martina, stali vegetariány – ale vyberte si restauraci, kde s husím menu pracují kreativně.

Proto doporučujeme následujících šest podniků. V některých tuto sezonní drůbež servírují i po svatém Martinu, ale ve všech zmíněných restauracích si musíte udělat rezervaci.

Atelier Red&Wine

Tajný tip šéfredaktora Forbes.cz Zdravko Krstanova zní „husa na bublinách“. To, co evokuje spíš krycí název, je gastronomická fúze opeřence a šampaňského. Husa se zde podává už dvacet let, peče se celou noc a padne na to celá lahev bublin.

Vinohradský parlament

Chcete vyrazit na husu ve větší společnosti? Ve Vinohradském parlamentu vám připraví nejen čtyřkilového opeřence pro čtyři až šest osob, ale k tomu také polévku kaldoun či langoš s trhanou husou.

Langoš s trhanou husou z Vinohradského parlamentu | Foto Together

Alma Prague

I když se jeden z aktuálně nejoblíbenějších pražských podniků na tradiční českou kuchyni nespecializuje, šéfkuchaři Petr Židek a Michal Daněk se rozhodli připravit „kompletní rodinný oběd s husou“.

Přinesou vám nejen dokřupava vypečeného opeřence, který bude i vykostěný, ale také grilované zelí se špekem, bramborové noky s mákem, kachní jus se zeleným jalovcem a švestkový kompot.

Grand Cru

Při pohledu na toto menu se chce říct: je to sice klasická svatomartinská husa, ale v doslova fashion provedení. Konfitované stehno, zelí a karlovarský knedlík jsou tu podávány v elegantních degustačních porcích.

Brambory Na Pankráci

V restauraci ze sítě Together mají většinou všechny pokrmy z brambor, ale do 15. listopadu se tu výjimečně uhnízdila také husa, ze které připravili roládu.

Čestr

V celé síti Ambiente letos poprvé připravují husy české, z nestanické farmy Tůmových. Dodány jsou tedy nejen do Čestru, kde prodávají stehno či prso, ale také do Kuchyně, U Kalendů či do Lokálu. Celkem bylo opeřenců šest set a pospěšte, než budou všechny zarezervováni!