Po mnoha měsících, kdy byly restaurace zavřené, si znovu můžeme sednout alespoň na zahrádky a zase si užít trochu společenské atmosféry. Pokud ale nevíte, kam zavítat, nevadí. Přinášíme vám sérii osobních tipů na naše oblíbená místa, kde si vychutnat svou ranní kávu, brunch nebo třeba romantickou večeři.

Ten dnešní pro vás připravil náš redaktor Filip Saiver.

Pivovar Kytín

Kytín 205/19

Řečeno parafrází názvu knihy Bohumila Hrabala: Kytín je vesnička, kde se zastavil čas. Zastavil se v prvorepublikové době, takže když popíjíte na zdejší zahrádce, marně čekáte, kdy se mezi cyklisty, kteří se u kytínského minipivovaru houfně zastavují, zjeví půvabná paní správcová z Postřižin, za níž při jízdě vlají dlouhé vlasy tak, až přechází zrak.

A i když se paní správcová nezjeví, pořád je čím se kochat. Především velmi vkusně zrenovovaným pivovarem tvořícím dominantu návsi nacházející se zhruba třicet kilometrů jihozápadně od Prahy. Uprostřed návsi je rybník, na který je ze zahrádky vidět, to je další bonus pro oči.

Na zahrádce pivovaru v Kytíně, za jehož zrodem stojí Michal Pomahač, mimo jiné iniciátor v koronakrizi populární iniciativy Zachraň pivo, je zkrátka svět v absolutním pořádku. Opustit takový svět se jeví bezmála jako smrtelný hřích.

Na hospodské zahrádce však pochopitelně nemůže jít pouze o potěchu zraku. Ještě mnohem důležitější je tam jiný orgán smyslové soustavy – chuť. Jídlo je poctivé a ve velmi dobré kvalitě, avšak produkce v Kytíně uvařených piv je přímo exkluzivní. Zejména při konzumaci „vymazlené“ dvanáctky člověk slastí přivře oči tak, až mu na okamžik zmizí výhled na rybník.

Není sporu, že tuhle dvanáctku by s ohromným požitkem dala na ex i paní správcová.