Po mnoha měsících, kdy byly restaurace zavřené, si znovu můžeme sednout alespoň na zahrádky a zase si užít trochu společenské atmosféry. Pokud ale nevíte, kam zavítat, nevadí.

Přinášíme sérii osobních tipů na naše oblíbená místa, kde si vychutnat svou ranní kávu, brunch nebo třeba romantickou večeři.

Ten dnešní pro vás připravil náš redaktor Ondřej Kinkor.

U Lasíků, Únětice

Začnu radou. V sobotu nebo v neděli se hecněte a vstaňte tak, abyste v U Lasíků byli v jedenáct dopoledne. To je totiž právě ta chvíle, kdy se v tomhle podniku v Tichém údolí o víkendu otevírá.

Co je pro to potřeba udělat? Stačí zhruba hodinu a půl před jedenáctou dorazit na pražské Masarykovo nádraží a naskočit na vlak, který vás doveze do Roztok u Prahy (přistoupit se dá ještě v Holešovicích nebo na Podbabě).

V Roztokách vystoupíte a údolím podél Únětického potoka se vydáte proti jeho proudu. A za necelou hodinku se ocitnete tam, odkud nebudete chtít odejít. Na dlážděném dvoře hospody U Lasíků.

Když tam přijdete ještě před polednem, v naprostém klidu si najdete místo pod střechou stodoly, ale i u stolku nebo na lavici na slunci. A můžete se začít odměňovat. Žádná haute cuisine nepřijde, ale nečekejte ani klasický jídelák turistického podniku postavený na řízku a hranolkách.

Tady budete vybírat hlavně ze slaných koláčů, jejichž náplň od jara do podzimu odpovídá tomu, co právě dozrává. Aktuálně máte třeba velkou šanci narazit na chřestový quiche.

Základem nabídky je vždy polévka a dorazit se můžete třeba ještě krajícem chleba s uzeným masem nebo trhaným vepřovým v sádle. Samozřejmě s kyselou okurkou. Zalévá se nejlépe pivem z místního únětického pivovaru.

Pořád máte v břiše místo? A vážně jste přišli před polednem? Pak máte šanci ochutnat i nadýchané klasické buchty, které se ještě před chvílí pekly v troubě. Odpoledne už většinou nebývají. Ale nepropadejte panice. Sladké koláče se švestkami, borůvkami nebo jahodami budou na stole vedle výčepu v každém případě. Jen si ukážete a pořádný kus je váš.

Pohoda, jednoduché, ale přitom dokonalé a zajímavé domácí jídlo, příjemné prostředí i obsluha, které i přes odpolední víkendové nápory zůstává dobrá nálada. Tohle místo je škoda nezažít. Takže U Lasíků.