Být to v roce 1822, pak by se na dvoře pivovaru Dva kohouti procházeli hlavně námořníci. Karlínský přístav v Praze totiž stával původně na rohu dnešní ulice U Nábřežní lávky a rameno řeky Vltavy se vinulo Rohanským nábřežím.

Přístav propojoval hlavní město s německým Hamburkem a plachetnice i parníky přivážely koloniální zboží. Když bylo koryto Vltavy později přeloženo o několik set metrů na severozápad, ztratil svůj smysl i přístav, který společně s ramenem řeky zasypala hlína.

Důkazy o tom, že tudy Vltava skutečně protékala, jsou dodnes k vidění ve sklepení, které se táhne pod přilehlými domy. „Když jsme šli do hloubky, našli jsme říční kamínky,“ říká Petr Janoušek, když mě rozlehlými sklepy provází.

Musím dávat pozor, kam šlapu, moc světla tu není, namířené je jen na místa, kde pracují dělníci. „Tady bude stát bar a tady se budou pořádat konference, eventy, večírky,“ ukazuje mi místa pod klenutým stropem. Bude to další dílek v projektu, který Petr Janoušek v Karlíně rozjel.

Od září už stojí na dvoře, na rohu Pobřežní ulice, dva lodní kontejnery. Tedy původně to byl jeden, dvanáct metrů dlouhý, který se rozřízl vejpůl. A tím okamžikem si začal Petr Janoušek plnit svůj sen.

Od září nabízí v jednom z kontejnerů tradiční asijský street food bao buns – kynuté knedlíčky plněné různým druhem masa, pro vegetariány pak portobello žampionem, s tradičními omáčkami. V tom druhém, který stojí naproti, zase rozlévají Karlínský svařák a drinky, známé hlavně z pobytu na horách, třeba bombardino. Výběr nápojů není náhoda, vedle pivovaru totiž stojí vyhřívaný stan, který má navodit zimní atmosféru a evokovat après-ski bar z lyžařských středisek. Takové karlínské minimanifesto.

„Původně jsem to zamýšlel jako večerní koncept, ale lidé si sem zvykli chodit i přes oběd. Kromě knedlíčků máme vždy jedno jídlo a jednu polévku. Týden po otevření jsme už prodávali sto porcí denně, knedlíků uděláme tisícovku týdně,“ prozrazuje Petr Janoušek. Bývalý ajťák měl k jídlu vždy blízko. Jeho maminka je kuchařka a on sám rád jí, zkouší a kombinuje nové chutě i koření. A na svých cestách ho nadchla hlavně asijská kuchyně.

S gastrem byl navíc svázaný i profesně. Když se vrátil v roce 2014 ze studií ve Státech, začal v Čechách pracovat v Olive food, pro které postupně vybudoval cateringovou divizi. „Vzpomínám si na svůj asi největší deal, když jsme měli na starost catering pro dvacet tisíc lidí na koncertu Eda Sheerana na letišti v Letňanech,“ podotýká. Jako CEO pak rozjížděl firmu Ordr, která měla na starosti rozvážkovou službu.

To vše do chvíle, než přišel covid. Vláda ze dne na den uzavřela restaurace a vystavila stopku večírkům a společenským akcím. Petr Janoušek ještě rok působil v Ordru jako krizový manažer, než odešel do Creative Dock a vrátil se k původní profesi IT. Jako šéf mezinárodních podniků začal prodávat startupy nadnárodním společnostem. „Dříve jsem prodával catering za nejvýše milion korun, tady to jsou dealy za desítky milionů,“ poznamenává.

Jenže po půl roce se mu začalo po gastro stýskat. A tak se spojil s majiteli domu Hamburk, na jehož dvorku se setkávají hosté z pivovaru Dva kohouti, a svěřil se jim s nápadem na bistro.

„Domluvili jsme se rychle. A v září už jsem otevíral první kontejner s asijským jídlem. V tom druhém budeme přes zimu vařit svařák a podávat štrůdl s vanilkovou omáčkou a tak trochu tím budeme suplovat trhy, které v Karlíně chybějí. No a na jaře tuhle nabídku vystřídá středomořská, izraelská kuchyně – hummus, falafel, tappas,“ dodává Petr Janoušek.

Přiznává, že chce, aby bistro Terminál bylo místem, které bude spojovat obyvatele Karlína a nabídne jim možnost potkat se na jednom dvorku. Kromě pivovaru tam je i Bufet, který provozuje Ambiente. Nabídkou jídel zcela odlišný. Vyhřívaný après-ski bar tak bude k dispozici všem, ať přijdou s pivem v ruce, nebo s hamburgerem z bufetu. To vidí jako přínos i sládek pivovaru Dva kohouti Lukáš Tomsa.

Ostatně na vizuální podobě a umístění přístřešku s Petrem Janouškem spolupracovali. „Chtěli jsme, aby byl útulný a myslím, že se nám to i podařilo. Uvnitř jsou dřevěné stoly a lavice s umělou kožešinou. Je vkusně nasvícený,“ popisuje sládek. A pro pivovar je to další možnost, jak hostům nabídnout posezení na dvorku nejen přes léto, kdy funguje zahrádka. „Uvnitř pivovaru máme osmdesát míst, polovinu k sezení. Takže vítám, že ti, co se k nám nevejdou, teď budou moci sedět v teple i venku,“ dodává sládek. Každou středu bude navíc ve stanu i DJ a v plánu je i živá hudba.

„Jsem hrdý obyvatel Karlína, i když jsem původem ze Šumavy. Tahle čtvrť se za roky neuvěřitelně zvedla, je tu spousta hipsterských podniků, kaváren. A až se postaví nová lávka přes Vltavu, bude to takové centrum pro lidi z Holešovic, Karlína, Libně i Žižkova. Vítaný ale bude kdokoli,“ uzavírá Petr Janoušek.