Je to jedna z nejsledovanějších kuchařských show. Zejména proto, že je opepřená nejen kuchařskými přísadami, ale také emocemi. Díky pořadu Hell’s Kitchen znají jméno jeho ústředního protagonisty Gordona Ramsayho i ti, kterým jeho michelinskými hvězdami ověnčený úspěch do té doby nic neříkal. 

Nova se teď pokusí na tento divácký hit navázat licencovaným formátem. A hlavní role kulinárního kata se v jejím podání zhostí šéfkuchař Radek Kašpárek.

„Rozhodovali jsme se mezi ním a Zdeňkem Pohlreichem,“ říká otevřeně showrunner Radovan Síbrt. Ten v minulosti s Pohlreichem pracoval na formátu Souboj restaurací. Nakonec ale padla volba na Kašpárka.

„Domnívám se, že Radek je ve správný moment na správném místě. Chtěli jsme, aby pro ústřední hvězdu byla samotná show priorita, což potvrdil,“ uvádí Síbrt.

Jak se ale může vysoce zaneprázdněný šéfkuchař restaurací Field a nově otevřené 420 zavázat, že provozy svých podniků upozadí a dá přednost natáčení?

„Kdybyste to po mně chtěli před rokem, tak bych to nezvládl. Šel jsem ale absolutně do sebe. Shodil jsem patnáct kilo, každý týden pracuji s koučem na kariéře a vztazích,“ vysvětluje Kašpárek.

V organizaci času jsou pro něj klíčové nejen osobnosti souschefů a šéfkuchaře restaurace 420 Marka Komínka, ale také manažera Miroslava Noska.

„Všechno máme perfektně zorganizované, v tom ale máme zkušenosti, když jsem natáčel MasterChefa,“ vzpomíná Radek Kašpárek. Tento formát nechá Nova na chvíli odpočinout a bude se soustřeďovat právě na Hell’s Kitchen, která se sice odvysílá až na podzim, ale natáčet se bude už během jara.

Klání se zúčastní šestnáct profesionálních kuchařek a kuchařů, cukrářů či foodblogerů, kteří budou soutěžit ve dvou týmech. Po celou dobu natáčení soutěžící bydlí na jednom místě a jsou snímáni kamerami. Měsíc tedy nikdo z nich není v kontaktu se svými blízkými.

Z klání vzejde osobnost, která nejen vyhraje dva a půl milionu korun, ale také post kreativního šéfkuchaře v Kašpárkově „čtyřistadvacítce“.

Ještě se ukáže, jak se na novou posilu v kuchyni bude tvářit tým, zejména šéfkuchař Marek Komínek. „Je to velmi profesionální, pracovitý člověk, který se nenechá řídit egem. Počítáme s tím, že ta či ten, kdo to vyhraje, bude s námi doopravdy fungovat a spolupracovat. Já nedělám nic naoko,“ slibuje Radek Kašpárek.

Oproti původnímu formátu Pekelné kuchyně, kde michelinský šéfkuchař Gordon Ramsey na soutěžící křičel a vulgárně je urážel, se ale Radek Kašpárek na podobné výlevy nechystá. „Časy se navíc změnily. Soutěž se poprvé odvysílala v roce 2005 a od té doby se společnost dost posunula,“ je přesvědčený Radovan Síbrt. 

„Chci, aby ze mě měli soutěžící respekt, ale nebudu nikoho ponižovat. Slibuju, že každý, kdo tam mojí školou projde, si odnese důležité know-how do života,“ deklaruje Radek Kašpárek.

Byl by ale sám ochotný, aby ho i poté, co si teď přeje získat druhou michelinskou hvězdu, někdo profesně poučoval? „Dřív jsem si říkal, že vůbec. Ale zapracoval jsem na svém egu a chápu, že se i já mám pořád co učit. Takže, proč ne?“ uzavírá.