Vaše oblíbené ranní espresso nebo odpolední filtrovaná káva z výběrových zrn pravděpodobně koncem roku podraží. Káva jako komodita totiž stále narůstá na ceně a zdá se, že nehodlá zpomalovat.

Může za to hned několik momentů – největší producentskou zemi Brazílii sužuje současně stoleté sucho a nekonečný boj s covidem, Kolumbie na jaře řešila násilné protivládní protesty a aktuální produkce zrn nestačí vysoké poptávce.

Do toho připočtěte ještě celosvětovou krizi v námořní přepravě zboží, která se táhne od chvíle, kdy v březnu nákladní loď Ever Given zablokovala Suez, a kterou ještě prohloubily problémy velkých čínských přístavů ochromených pandemií.

Výsledkem je nejvyšší cena arabiky za posledních téměř pět let. Zatímco na začátku července loňského roku se na newyorské burze obchodovala jedna libra arabiky za dolar, teď už je cena dolar a půl.

Podle odborníků a lidí z kávového byznysu to brzy pozná i český koncový zákazník. A to i u výběrové kávy, jejíž cena je výrazně vyšší, než za jakou se prodává komoditní káva, a pohyby na burze ji zpravidla nijak zásadně neovlivňují.

Vývoj ceny kávy na burze (v dolarech za libru kávy)

V letošním roce se totiž sčítá nejen rozsáhlé sucho v Brazílii a související špatná úroda, ale také zmiňované problémy v mezinárodní přepravě. A mnohem dražší a komplikovanější přeprava spojená s podstatně menší nabídkou se už promítne všude.

„Český zákazník tak může čelit až dvacetiprocentnímu zdražení kávy v řetězcích typu Starbucks či v kavárnách, cukrárnách a dalších pohostinských zařízeních,“ odhaduje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Cenu kávy podle něj kromě počasí a přepravních nákladů ovlivňuje také měnová politika centrálních bank. Ta je nyní v důsledku pandemie extrémně expanzivní, což svádí ke spekulacím, a to včetně spekulací právě s kávou. „Káva je klíčovou burzovně obchodovanou potravinou a spekulanti v době přísunu extrémně levných peněz v režii centrálních bank svými sázkami přispívají k růstu ceny kávy,“ dodává Kovanda.

Změny v cenách předpokládají i tuzemské pražírny. „Očekáváme, že letos se bude zdražovat. Ceny na burze zatím na naši kávu přímý vliv nemají. Nepřímý vliv ale mají a časem se projeví. Až budou na podzim přijíždět kontejnery do Evropy, tak to na cenách kávy poznáme,“ říká spolumajitel liberecké pražírny Nordbeans Karel Kozel.

Ačkoli jsou u výběrové kávy ceny s farmáři nasmlouvané na několik měsíců dopředu a závisí především na vztazích mezi odběratelem a farmářem, na podzim se bude zdražovat nejspíš napříč tuzemskými pražírnami a kavárnami.

Další navyšování cen očekává také Petra Davies Veselá, baristka a spoluzakladatelka pražírny The naughty dog. Ani ta zatím praženou kávu zdražovat nemusela, koncem roku se to ale podle ní změní.

„Hlavním důvodem jsou problémy samotné dopravy zeleného zrna. Kvůli covidu je po celém světě lodní doprava složitější, není dostatek kontejnerů a kolikrát musí prodejci zeleného zrna zbytečně a zdlouhavě čekat. Ještě větší problém je menší zásoba zelené kávy ve skladech. Prodejci zelené kávy měli vždy celkem velké zásoby, které jsou nyní i skoro o polovinu menší,“ popisuje Davies Veselá.

Zpátky na začátek řetězce, tedy k samotným farmářům, však zdražování paradoxně nedoputuje. „I navzdory růstu na burze je komoditní káva nesmyslně levná, a i když roste, stále to nestačí na to, aby pokryla náklady a slušný život jejím producentům,“ vysvětluje spolumajitel pražírny Doubleshot Jaroslav Tuček.

Podle něj je na kávě velká marže a cena samotné základní suroviny se na nákladech konečných produktů promítá minimálně. „Případné změny se v ceně zrnkové kávy v supermarketu projeví o několik měsíců později, než kdy stoupla cena suroviny,“ dodává.

Na růst cen se připravuje i česká gastronomie. „Čemu se na kávovém trhu nevyhne nikdo, je globální nedostatek kontejnerů a tím pádem i nárůst nákladů spojených s transkontinentální dopravou. Největší producent kávy na světě Brazílie dlouhodobě nedokáže naplnit poptávku. Tento trend už zasáhne i úzké spektrum brazilských producentů soustředících se na produkci výběrové kávy, jelikož veškeré náklady spojené s její produkcí porostou nahoru,“ říká hlavní barista sítě restaurací Ambiente Ondřej Štökl.

Fakt, že má Brazílie na trhu tak dominantní postavení, podle něj znamená, že jakákoli razantní změna v téhle jihoamerické zemi vyvolává řetězovou reakci v globálním měřítku. „Je ale ještě příliš brzy odhadovat, jaké změny to způsobí v ostatních producentských zemích,“ dodává.

Článek je rozdělený na dvě části, pokud si chcete přečíst jeho zbytek, klikněte na následující tlačítko.