Pašování cukety do veškerých sladkých i slaných pokrmů je doménou především šílených zahrádkářů, nicméně musím uznat, že v bábovce je vážně skvělá. Díky ní je těsto i třetí den krásně vláčné, nepoužijete tolik mouky a ještě dezertu dodá něco živin a vlákniny.
V kombinaci s perníkovým kořením, ořechy a pomerančovou kůrou pak upečete nenápadnou, ale moc dobrou bábovku. Výborné je také část pšeničné mouky nahradit moukou ječnou nebo žitnou.
Perníková bábovka s cuketou, ořechy, ječnou moukou a rumovokávovou polevou
Potřebujete:
- 450 g cukety (2 menší kusy)
- 80 g vlašských ořechů nebo pekanů
- 2 vejce
- 120 g třtinového cukru
- 120 g oleje (slunečnicový, řepkový)
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 velký pomeranč
- 130 g hladké mouky
- 130 g ječné nebo žitné mouky
- 1 sáček kypřicího prášku
- ¼ lžičky soli
Na polevu:
- ½ lžičky rozpustné kávy
- 2 lžíce rumu
- 60 g cukru moučka
Postup
- Menší pevné cukety neloupejte, jen omyjte, nastrouhejte najemno a nechte v cedníku vykapat. Ořechy nasekejte, bábovkovou formu vymažte tukem a vysypejte moukou či strouhankou a troubu zahřejte na 180 °C.
- Vejce prošlehejte s cukrem a olejem a postupně vmíchejte perníkové koření, pomerančovou kůru (tu určitě nevynechejte, těstu dodá skvělou chuť i vůni), obě mouky, kypřicí prášek, sůl a ořechy.
- Těsto se bude zdát příliš tuhé, ale jakmile přidáte opravdu dobře vyždímanou cuketu, spojí se. Pokud by bylo i tak příliš drolivé, zřeďte ho trochou cuketové nebo pomerančové šťávy, ale nepřidávejte jí moc, aby se bábovka nesrazila.
- Těsto rozetřete do připravené formy a pečte asi 50 minut nebo až je špejle po zapíchnutí do těsta po vytažení suchá. Nechte 10 minut vychladnout ve formě, vyklopte a nechte na mřížce zcela vychladnout.
- Kávu rozpusťte v rumu, utřete s cukrem na hladkou polevu a nalijte na vychladlou bábovku.
Tip: Vynechejte polevu, ale do těsta přidejte tabulku nasekané hořké či mléčné čokolády.