Plán na víkend je jasný: odvolit, upéct si božskou prezidentskou bábovku a u kávy pak doufat, že vítěz bude minimálně tak dobrý a poctivý jako tento dezert.

Recept na tuto šlehačkovou bábovku koluje s malými obměnami také pod názvem Masarykova bábovka, protože ji údajně pekla maminka prvního československého prezidenta. Seznam ingrediencí vám napoví, proč je tak dobrá – celé máslo, šlehačka, šest vajec, tabulka čokolády, ořechy… zkrátka opravdu poctivé suroviny, ze kterých upečete bábovku chutnou jako dort. 

Prezidentská bábovka s čokoládou a ořechy

Na 1 bábovku potřebujete:

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g mletých ořechů (vlašské, lískové či mandle)
  • 6 vajec
  • 1 špetka soli
  • 250 g změklého másla
  • 230 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva

Postup

  1. Vejce, máslo a smetanu vyndejte hodinu až dvě předem z lednice, aby zteplaly. Bábovkovou formu vymazejte máslem a vysypejte strouhankou nebo hrubou moukou. Čokoládu nasekejte nebo nastrouhejte a ořechy taktéž.
  2. Z bílků a soli pak ušlehejte pevný sníh. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  3. Změklé máslo s cukrem a vanilkou vyšlehejte do světlé nadýchané pěny, přidejte žloutky a dále šlehejte. Postupně zapracujte smetanu, mouku, kypřicí prášek, ořechy a čokoládu a nakonec natřikrát bílkový sníh. Ten vmíchejte opatrným podebíráním silikonovou stěrkou.
  4. Vlijte do připravené formy a pečte hodinu nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Pokud by povrch bábovky rychle tmavl, snižte teplotu a povrch přikryjte kusem pečicího papíru nebo alobalu. Po upečení nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a nechte dochladnout.

Tip pro líné kuchaře: Bábovka bude úplně stejně dobrá, jen o fous méně nadýchaná, když vynecháte šlehání bílků. Celá vejce jednoduše 5 minut šlehejte elektrickým šlehačem do pěny a postupně přidejte všechny zbývající ingredience. Když nestihnete máslo vyndat z lednice včas, aby změklo, rozpusťte ho, nechte trochu zchladnout a použijte tak.