Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Lahodné spojení borůvek s tvarohem v dezertech funguje s téměř stoprocentní zárukou spokojenosti. Jestli dokáže tuto kombinaci ještě něco povýšit, je to limeta a čerstvý kokos. Tvaroh nemá šanci se do tučného kokosu vsáknout, a proto zůstane náplň krásně vláčná a voňavá. Na vůni přidává ještě svěží limetka. V případě, že použijete limetku kafrovou (mauricijskou), aroma, resp. celý koláč originálně okořeníte. Dejte si však pozor, abyste nastrouhali jen zelenou část kůry. Bílá by chuť zkazila svou hořkostí.
Borůvková galette s kokosovým tvarohem a limetkou
Na 1 koláč potřebujete:
- 220 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- Špetka soli
- Nastrouhaná kůra z 1 limetky
- 140 g másla
- 30 ml vody
Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 80 g čerstvého kokosu
- 600 g (kanadských) borůvek
Na polití:
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce limetkové šťávy
Navíc:
- Vejce na potření
- Limetka na zastrouhání před servírováním
Postup
- Mouku promíchejte s cukrem, solí a limetkovou kůrou. Rychle do směsi zapracujte na kostičky pokrájené máslo, aby vznikla „sušší drobenka“. Přilijte vodu a rychle zpracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte v lednici 2 hodiny chladit.
- Připravte si náplň – do tvarohu vmíchejte moučkový cukr (množství upravte dle své chuti, já preferuji méně sladké koláče) a najemno nastrouhaný kokos. Ve vedlejší mističce promíchejte javorový sirup s limetkovou šťávou.
- Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát o průměru asi 35 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozetřete tvarohovou náplň, přičemž okraje – asi 5 cm – nechte bez tvarohu. Na tvarohovou náplň rovnoměrně rozprostřete borůvky. Po lžičkách pokropte zálivkou z javorového sirupu a limetkové šťávy. Volné okraje těsta přehněte směrem ke středu a lehce přitiskněte.
- Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Galetku pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) 45 až 50 minut.
- Před servírováním lehce zastrouhejte limetkou – můžete použít kafrovou, která má kořenitější aroma.