Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Lahodné spojení borůvek s tvarohem v dezertech funguje s téměř stoprocentní zárukou spokojenosti. Jestli dokáže tuto kombinaci ještě něco povýšit, je to limeta a čerstvý kokos. Tvaroh nemá šanci se do tučného kokosu vsáknout, a proto zůstane náplň krásně vláčná a voňavá. Na vůni přidává ještě svěží limetka. V případě, že použijete limetku kafrovou (mauricijskou), aroma, resp. celý koláč originálně okořeníte. Dejte si však pozor, abyste nastrouhali jen zelenou část kůry. Bílá by chuť zkazila svou hořkostí.

Borůvková galette s kokosovým tvarohem a limetkou

Na 1 koláč potřebujete:

  • 220 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • Špetka soli
  • Nastrouhaná kůra z 1 limetky
  • 140 g másla
  • 30 ml vody

Náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 80 g čerstvého kokosu
  • 600 g (kanadských) borůvek

Na polití:

  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Navíc:

  • Vejce na potření
  • Limetka na zastrouhání před servírováním

Postup

  1. Mouku promíchejte s cukrem, solí a limetkovou kůrou. Rychle do směsi zapracujte na kostičky pokrájené máslo, aby vznikla „sušší drobenka“. Přilijte vodu a rychle zpracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte v lednici 2 hodiny chladit.
  2. Připravte si náplň – do tvarohu vmíchejte moučkový cukr (množství upravte dle své chuti, já preferuji méně sladké koláče) a najemno nastrouhaný kokos. Ve vedlejší mističce promíchejte javorový sirup s limetkovou šťávou.
  3. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát o průměru asi 35 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozetřete tvarohovou náplň, přičemž okraje – asi 5 cm – nechte bez tvarohu. Na tvarohovou náplň rovnoměrně rozprostřete borůvky. Po lžičkách pokropte zálivkou z javorového sirupu a limetkové šťávy. Volné okraje těsta přehněte směrem ke středu a lehce přitiskněte.
  4. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Galetku pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) 45 až 50 minut.
  5. Před servírováním lehce zastrouhejte limetkou – můžete použít kafrovou, která má kořenitější aroma.