skip to main content

Syrniki: tvarohové lívance s minimem mouky & přípravou do 20 minut

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Reklama

Jestli si potrpíte na sladké snídaně nebo jen máte čas od času naprosto akutní potřebu dezertu, mějte v lednici vždy alespoň jedno balení tvarohu v alobalu. Během pár minut z něj totiž připravíte krásně nadýchané východoevropské lívance zvané syrniki. Jsou skoro bez mouky a díky bílkovinám v tvarohu i dobře zasytí. Pro lehčí verzi dejte tvaroh označený jako jemný nebo měkký, vždy ale ten v alobalu – tvaroh z vaničky potřebuje na zahuštění mnohem více mouky.

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g tučného tvarohu v alobalu
  • 2 vejce
  • 70 g polohrubé mouky + další na obalení
  • 20 g vanilkového nebo krupicového cukru
  • 1 špetka soli
  • Máslo, ghí nebo řepkový olej na smažení

Dle chuti:

  • Smetanový jogurt nebo kysaná smetana
  • Čerstvé nebo kompotované ovoce
  • Oblíbená zavařenina
Reklama

Postup

  1. Pokud chcete placky snídat, klidně si těsto připravte už večer – umíchané je sice během chvilky, ale ráno je občas každá minuta dobrá. Všechny ingredience jednoduše smíchejte na poměrně tuhou hmotu, kdyby se příliš lepila, přidejte trochu mouky.
  2. Z těsta vytvořte asi 16 kuliček, každou zploštěte na 1 až 1,5 centimetru tlustou placku, zlehka obalte v mouce a z obou stran pozvolna dozlatova smažte na rozehřátém tuku.
  3. Podávejte ihned, a to doplněné jogurtem či smetanou a ovocem ve vaší oblíbené formě. Výborné je do těsta přidat i sušené ovoce, rozinky v rumu či kostičky jablek nebo hrušek se špetkou skořice.

Reklama
Reklama