Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Kdo si nikdy nekoupil košík kiwi a pak si celý týden neříkal, co s ním vlastně bude dělat, ať hodí tímto (často nezralým) ovocem. Perfektním řešením je nepečený koláč s jogurtem, do kterého nejen, že zužitkuje podstatnou část toho košíku, ale ještě si můžete říkat, že si vlastně dopřáváte ovoce s bílkovinami (onen jogurt) a děláte něco pro své klouby (želatina, která krém zpevňuje). Svěží nádech mu pak dodá limetka a kokos, sladký zase křupavý sušenkový korpus.

Jen nezapomeňte, že kiwi je třeba při kombinování s mléčnými výrobky a želatinou krátce povařit, aby jogurt nezhořkl a želatina zatuhla.

Nepečený jogurtový koláč s kiwi, kokosem a limetkou

Na 24 cm formu potřebujete:

  • 140 g sušenek Lotus
  • 60 g kokosu
  • 80 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 6 plátků želatiny
  • 4 lžíce vody
  • 4 zralá kiwi
  • 100 g cukru krupice nebo světlého třtinového
  • 600 g řeckého nebo smetanového jogurtu
  • Špetka soli
  • 1 limetka
  • 4 až 6 kiwi, čerstvá máta a limetka na ozdobu

Postup

  1. Koláčovou formu s odnímatelným okrajem vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem či potravinářskou folií. Sušenky rozmixujte na jemnou drť, smíchejte s kokosem a rozpuštěným máslem a rukama nebo dnem skleničky upěchujte na dno formy.
  2. Želatinu zalijte vodou a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím rozmixujte co nejměkčí kiwi, spolu s cukrem přiveďte k varu a dvě minuty povařte – to je zásadní pro to, aby vám krém zatuhnul a nebyl hořký. Kiwi totiž obsahuje enzymy, kvůli kterým netuhne želatina a hořknou mléčné výrobky (více vám k tomu řekne nějaký zapálený chemik). Přidejte želatinu, stáhněte z plotny a za stálého míchání ji nechte v ovoci rozpustit.
  3. Ke kiwi vmíchejte jogurt, špetku soli a šťávu a nastrouhanou kůru (jen její zelenou část) z limetky. Pokud chcete extra zelený koláč, pomozte si kapkou zeleného potravinářského barviva. Nalijte na korpus a nechte v lednici do druhého dne zatuhnout. Odstraňte formu a folii či papír, ozdobte plátky kiwi, limetkou a snítky máty a krájejte ostrým nožem zahřátým v horké vodě.