V čase vánočním se na našem stole delikatesy z různých koutů světa koncentrují více než kdy jindy. U milovníků těch španělských se s velkou pravděpodobností objeví i sýr manchego a salám chorizo. Jejich spojení v podobě slaných sušenek, které mohou suplovat sladké cukroví, si zamilují určitě také ti, co se na španělské delikatesy vyloženě nezaměřují nebo si k nim (ještě) nenašli cestu. Pikantní chuť krekrů se mezi řadou dalších pochutin rozhodně neztratí. Chutnat budou jak samotné, tak i jako doplněk k uzeninovému prkénku.
Slané cukroví: sušenky s chorizem a sýrem manchego
Na 2 plechy potřebujete:
- 80 g salámu chorizo
- 70 g sýru manchego
- 1 lžička fenyklových semínek
- 130 g hladké mouky
- ½ lžičky uzené papriky
- Špetka soli
- 100 g másla
Postup
- Salám chorizo nakrájejte na malinké kousky a sýr nastrouhejte najemno. Fenykl nasucho opečte na pánvi a pak rozdrťte v hmoždíři.
- V míse smíchejte mouku, uzenou papriku, špetku soli, salám, sýr a fenykl. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a zpracujte těsto. Z těsta vytvarujte váleček o průměru cca 4,5 cm. Zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 až 40 minut do mrazáku.
- Váleček nakrájejte na půlcentimetrové plátky a ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C 17 minut. Vychladlé sušenky přendejte do uzavíratelné krabice a skladujte v chladu a temnu.
Tip: Do sušenek můžete přidat hrst najemno pokrájené petržele.