Hledáte dárek na poslední chvíli, který si dotyčný opravdu užije? Pak navrhujeme víno. Ovšem ne jen tak ledajaké, ale takové, který vypráví určitý příběh.

Vybrali jsme malá rodinná česká vinařství, která nám doporučili přední someliéři, vinaři a obchodníci, kteří se nápoji bohů profesionálně věnují.

Sekt Blanc de Blancs, Extra Brut, Vinařství Gala
Zdeňka Kačmárová
someliérka, Atelier Bar & Bistro

Ne každý vinař si u nás umí vyrobit vlastní sekt a už vůbec ne ve skvělé kvalitě. Jarek Gala si ale ve starém sklepě založil vlastní sektárnu, takže výroba se celá odehrává na místě, a výsledek stojí za to. „Jde o elegantní sekt, který zraje dva roky v lahvi na kvasničních kalech. Má lehkou toustovost a jemné perlení,“ říká o něm Zdeňka Kačmárová.

Bavory u Mikulova, kde se vinařství nachází, mají vápencové podloží a díky tomu je tu půda podobná té v Champagni. Galovi, kteří tu hospodaří od roku 2007, usilují o udržitelnost ve všech směrech. Chovají tu koně, ovce i krávy, a půdu tedy hnojí vlastním hnojem.

Lahev sektu bude ideální dárek pod stromeček nebo na přípitek před štědrovečerní večeří, sekt lze totiž považovat za aperitiv na povzbuzení chuti.

Ryzlink rýnský „Dřevo“, 2022, Novosedly, Růžová hora
František Šíla
vinař a spolumajitel, Vinotéka Mikulov / Víno Šílová

Neúnavní manželé František a Kateřina Šílovi hospodaří převážně ve vinohradech původně patřících Františkovu otci. V roce 2012 založili společně Vinařství Mikulov, ze kterého postupně vznikl brand Víno Šílová.

Pár nicméně poprvé začal obchodovat s vínem již více než před dvaceti lety, a to otevřením vinotéky, kterou provozují doteď. K té postupně přibylo nejenom vinařství, ale také mikulovská restaurace patřící k nejlepším na jižní Moravě. 

„Doporučil bych vám náš Ryzlink z roku 2022, z tratě Růžová hora. Vyrobili jsme ho pouze necelých sedm set lahví. Je zajímavý tím, že nezrál v tradičním sudu, ale celý proces výroby, včetně fermentace, absolvoval ve speciálním dřevěném vejci, které jsme si pořídili společně s vejcem žulovým a betonovým. A proč ho doporučuji? Protože si myslím, že se nám opravdu povedl! Má intenzivní, složité aroma, je lehce kořeněný. Ucítit v něm můžete tóny hrušek, jablek i citrusů,“ říká František Šíla.

Doplňuje, že toto víno se výborně hodí ke kaprovi se salátem, ideální je tedy ke štědrovečerní večeři.

Pinot Noir, Helezný díl, 2021, Petr Kočařík
Ondřej Pěnička
someliér, Café Savoy

„Moje volba je Pinot Noir od vinaře Petra Kočaříka z Čejkovic. Jde o vinaře, který stále považuje pěstování vína za svůj koníček, hospodaří jen na několika vinohradech a ročně stáčí jen asi deset tisíc lahví. To by jej ve Francii řadilo do kategorie garážového vinaře, já ale preferuji výraz butikové vinařství,“ vysvětluje Ondřej Pěnička.

Je ovocné a hluboké, krásně v něm vynikne třešeň, višňové pecky, růže, fialky a jemné koření. Má krásnou délku a téměř v něm neucítíte sud, ve kterém zrálo. Pokud tento Pinot budete vhodně skladovat, vydrží vám roky a bude po otevření chutnat stále výborně.

Aktuálně by měl být k dostání z vinohradu Helezný díl, odrůdy z Kočaříkových dalších vinohradů Niva hrbatá a Novosády už pravděpodobně neseženete, ale můžete se o to pokusit.

Víno otevřete třeba na Štěpána ke kachně nebo huse se zelím a perníkovým knedlíkem.

Frankovka 2021, Vinařství Bystřický
Stanislav Soukup
spolumajitel wine baru, Veltlín

„Na Vánoce určitě preferuji Frankovku od vinařství Bystřický, která se právě v tuto chvíli dostává do prodeje. Manželé Vojtěch a Anna Bystřičtí hospodaří na dvou hektarech v Bořeticích. Vše si tu od roku 2017 dělají sami, poctivě a postupně. I přesto, že tu pěstují víno teprve šest let, Vojta si třeba tento rok teprve pořídil traktor, výsledná vína jsou velmi zajímavá,“ tvrdí Stanislav Soukup.

Bystřičtí se soustředí na červené, nově s bio certifikací, které nechávají zrát minimálně dvacet měsíců a ještě několik dalších měsíců v lahvi. Na trh se tak nyní dostává jejich víno z roku 2021. 

A proč právě Frankovku? Tato odrůda je historicky „naše“, středoevropská, či chcete-li rakousko-uherská. Jde o výraznější, plné ovocné víno s kořenitou dochutí.

Zároveň se jedná o víno naturální, ale přitom vlastně chuťově konzervativní a srozumitelné, nikoli nějaký úlet. „Byl bych rád, kdyby ho ochutnali všichni, kdo tvrdí, že se na Moravě nevyrábí kvalitní vína. Troufám si říct, že toto víno škarohlídy usvědčí z omylu,“ dodává Soukup.

Tuto Frankovku si nejlépe vychutnáte pozdě večer, až skončí vánoční oslavy a všechno kolem utichne.

Cuvé Coco 2022, Tomáš Trejbal
Marko Jelić
majitel a vinař, Winegeek

Marko studoval enologii v Itálii a je zakladatelem značky Winegeek a občasný vinař. Vínu se věnovali už jeho moravsko-srbští předci. Jeho praděda pěstoval vinnou révu na Moravě, stejně tak vinaří i srbská část rodiny. K Vánocům by ale nevybral víno z Moravy, ale z Mělnicka, které je Jeličovi blízké.

„Na vinici Bílé břehy jsem před lety sám hospodařil a nyní se o ni stará můj kamarád Tomáš Trejbal. Mám ji rád, má skvělé opukové podloží a tohle lehké, svěží oranžové víno, které odtud pochází, má krásnou kyselinu a zároveň zábavný dotek aromatických odrůd muškát a tramín,“ prozrazuje.

„Cuvée můžete zkusit nejen ke smaženému kaprovi. Je lehké, hravé, lehce macerované, nemá moc alkoholu, takže bych se ani nebál ho otevřít i na nějakou posváteční či silvestrovskou party,“ dodává.

Ve Winegeeku můžete nyní exkluzivně koupit také speciální ručně foukané vinné sklenice ze sklárny Izaak Reich, které navrhl Rony Plesl s Jaromírem Galou.