Do areálu kousek za Prahou proudí stovky milionů korun za účelem rozpoutání gastronomické r/evoluce. Jejími hybateli jsou šéfkuchař Filip Sajler a bratři Piškaninovi, vlastníci společnosti Hopi. Kluci v akci? Ano, a to v pořádné!
Skrz tenké stěny proniká do salonku cinkot příborů – radostná hymna všech, co zahánějí hlad, který se zvuku vidliček a nožů oprávněně bojí. Veselým zvukem je stylově podbarvována řeč spolumajitele společnosti Hopi Davida Piškanina a také známého šéfkuchaře Filipa Sajlera.
O čem se řeč vede?
„Uděláme špičkový vývar z kostí i ze zeleniny a nebudeme ho vařit v desetilitrovém ani padesátilitrovém hrnci, ale v tisícilitrových hrncích,“ líčí Sajler hlasem, v němž je patrný odstín nadšení.
Ač Sajlerova slova neznějí zrovna jako pokyn k výstřelu z křižníku Aurora, předjímají gastronomickou r/evoluci: chystaný a velmi ambiciózní projekt, který v Česku dosud není a který reflektuje, že stravovací návyky se zejména vlivem pandemie změnily.
Tím byl vytvořen potenciál pro novou cestu gastronomického byznysu, do které nyní Hopi investuje velké objemy peněz. A vývar, jakkoli se „tváří“ skromně, má být pro tento byznys základem – jako je fundamentem pro spoustu jídel, má být i fundamentem budoucí prosperity.
Kurážný záměr vysvětlují David Piškanin a Filip Sajler v designových prostorách Restaurantu Crystal na pražské Bořislavce, v sídle skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka.
Forbes Digital Premium
8. 9. 202211 min
Filip Saiver
redaktor Forbes Česko
Ve Forbesu od ledna 2020, novinářem od roku 1994. Baví jej hledat velké příběhy i tam, kde zdánlivě nejsou. Věří totiž, že velké příběhy jsou všude.