Krásný švédský pojem „fika“ označuje společenskou přestávku na kávu spojenou s konzumací něčeho dobrého sladkého. Tedy záležitost, která by měla být téměř povinně i součástí našich středoevropských životů! Odstartovat ji doporučuji právě typickým švédským koláčem Toscakaka.
Tento jemný skandinávský koláč spojuje vláčné kefírové těsto s lahodným smetanovým karamelem, křupavými mandlemi a velice snadnou přípravou.
Toscakaka/toscatårta: švédský mandlový koláč se slaným smetanovým karamelem
Na malý 20 cm koláč potřebujete:
- 80 g másla
- 3 vejce
- 90 g světlého třtinového cukru
- 1 špetku soli
- 1 lžičku mandlového nebo vanilkového extraktu
- 70 g podmáslí, smetany nebo mléka
- 1 bio citron
- 150 g hladké mouky
- 1 lžičku kypřicího prášku
Na mandlový karamel:
- 125 g másla
- 125 g světlého třtinového cukru
- 50 smetany nebo mléka
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mandlového nebo vanilkového extraktu
- 200 g mandlových lupínků
Postup
- Máslo rozpusťte, troubu vyhřejte na 170 °C a malou (20 cm) formu s odnímatelným okrajem vymažte máslem a na dno položte kolečko z pečicího papíru.
- Elektrickou metlou nebo v robotu vyšlehejte vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny, trvá to 5 až 10 minut. Postupně přidejte sůl, mandlový či vanilkový extrakt, podmáslí, kůru z jednoho citronu (jen její žlutou část) a máslo. Do těsta zapracujte mouku a kypřicí prášek, vlijte do formy a pečte 25 až 30 minut nebo až je povrch světle zlatý a na dotek pevný.
- Mezitím se pusťte do karamelu: máslo, cukr, smetanu či mléko, sůl a extrakt společně v rendlíku za občasného míchání přiveďte k varu a asi 10 minut povařte, až se cukr rozpustí a směs lehce zezlátne. Stáhněte z ohně, vmíchejte mandle a rozetřete na předpečený korpus.
- Teplotu v troubě zvyšte na 210 °C, koláč do ní na 5 až 10 minut vraťte a pečte, až povrch karamelu zezlátne. Koláč nechte 5 minut vychladnout a poté nožem obkružte jeho boky, abyste uvolnili karamel od formy. Sundejte její boky a koláč nechte zcela zchladnout.
Tip: Místo mandlí můžete použít i mix sekaných ořechů nebo 150 gramů kokosu.