Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Vzhledem vás tento hruškový koláč s největší pravděpodobností příliš nezaujme. To je ale zároveň jeho velká devíza – vaše šance, že vám ho nikdo nebude ujídat, se díky tomu rapidně zvyšují. Dost ale bylo statistiky, zkrátka, pokud máte rádi vláčné koláče plné šťavnatého ovoce, voňavého koření a čokolády, jděte do něj. Navíc je bez mouky a bez lepku, takže si ho užijí i celiaci, a pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, těsto funguje i s olejem místo másla.

Bezlepkový hruškový koláč se skořicí, kardamomem, mandlemi a čokoládou

Na 18 až 20 cm formu potřebujete:

  • 50 g hořké čokolády
  • 3 menší hrušky
  • 80 g změklého másla nebo slunečnicového či olivového oleje
  • 80 g co nejtmavšího cukru
  • 3 vejce
  • 250 g mandlové mouky
  • ½ lžičky bezfosfátového kypřicího prášku
  • Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého kardamomu
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce mandlových lupínků nebo sekaných lískových ořechů

Postup

  1. Malou koláčovou formu vymažte tukem nebo vyložte pečicím papírem. Pokud chcete koláč péct v klasické větší formě, množství surovin zdvojnásobte.
  2. Čokoládu nasekejte. Hrušky omyjte, dvě z nich rozčtvrťte, vyndejte z nich jádřince a pokrájejte je nadrobno. Třetí hrušku rozpulte, malým nožíkem odstraňte jádřinec a dužinu pokrájejte na tenké plátky tak, aby na prkénku zůstaly u sebe.
  3. Změklé máslo nebo olej, cukr a vejce šlehejte elektrickým šlehačem 4 minuty do pěny. Postupně vmíchejte mandle, kypřicí prášek, citronovou kůru (strouhejte jen žlutou vrstvu, bílá je hořká), skořici, zázvor, kardamom, sůl, kousky hrušek a nasekanou čokoládu.
  4. Těsto vlijte do připravené formy, obložte na části rozdělenými plátky hrušek, posypejte plátky mandlí a při 170 °C pečte asi 50 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby měl povrch tendenci se pálit, přikryjte koláč v troubě archem pečicího papíru.