To nejlepší z Piemontu, nádherných kopečků plných vína kousek od Turínu v severní Itálii, bude téct a chutnat po vybraných jazýčcích v Praze. Do vyhlášené restaurace Zdeňka Pohlreicha Divinis dorazí král všech piemontských vín Giovanni Gaja a společně uspořádají koncert chutí na degustační večeři.
Kdy? Ve čtvrtek 21. dubna v šest hodin. Pro dvacet úst a čtyřicet očí.
Je to výjimečná návštěva v Praze, první v současné dekádě. Potomek nejslavnější piemontské vinařské rodiny a hlavní enolog a marketér v jedné osobě bude představovat to nejlepší, co se dá za peníze v Piemontu koupit.
Barbaresco a Barolo s etiketou Gaja patří u vínoznalců ke svatému grálu. „Giovanni měl k nám do Divinis přijet už v roce 2020, ale covid všechno zkazil. Teď to snad důstojně doženeme,“ říká Zdeněk Pohlreich, jehož restaurace je vlastně velvyslanectvím značky Gaja v Česku.
K mimořádnosti akce přispěje i fakt, že vedle šéfkuchaře Mira Čornanina bude vařit i sám Pohlreich – úkaz čím dál raritnější.
Kdo přijde do Divinis a bude mít štěstí, že se na něj vyjde přísně omezená účast, ochutná piemontské speciality okořeněné jarem – mléčné jehněčí s fava fazolemi, risotto s telecím jazykem, raviolo plněné kachním masem… To všechno doprovozeno a zalito vínem Gaja nejen z Piemontu v případě Barbaresca i Barola, ale i z Toskánska z Bolgheri, kde má věhlasná rodina Gaja také svá vinařství a vinohrady.
Do kopcovitého Piemontu přišli ze Španělska už v roce 1859. Ale teprve v roce 1937 dal vnuk zakladatele poprvé jméno Gaja na etiketu vína – Angelo Gaja tehdy ve výrobě a postoji k tradičnímu vinařství, založenému na odrůdě Nebbiolo, spustil revoluci. Zároveň přinesl do Piemontu i klasické francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot i bílý Sauvignon či Chardonnay.
Dnešní potomci – dcery a syn Giovanni – pokračují v tradici nejslavnějšího piemontského, ale možná i nejslavnějšího italského vinařského rodu. Barbaresco či Barolo od Gajů je dnes asi to nejlepší, co dokáže Piemont do lahví dát. I proto se ceny za lahev pohybují od pěti tisíc korun výše a od hodnotitelů vína, jako je třeba Robert Parker, dostávají až šestadevadesát bodů ze sta.