Nedostatek číšníků a servírek na trhu práce i rostoucí náklady na provoz restaurací vyřešil po svém provozovatel Velkorakovského minipivovaru. Na zahrádce vedle domu v Rakové u Konice na Prostějovsku instaloval nejdříve samoobslužný výčep a letos k němu přidal i automaty na prodej nealkoholických nápojů, kávy a pizzy.

Lidé si mohou ze samoobslužného chladícího boxu sami koupit také krkovičku či špekáčky a upéct si je na místním ohništi. Originální bistro v Rakové si krátce po otevření získalo značnou popularitu hlavně v řadách cyklistů a turistů.

„V malých vesnicích se dneska už nedá hospoda finančně udržet. Pokud tedy má provozovatele uživit a dotyčný to nedělá pouze pro svoji radost,“ komentuje Petr Hajkr z Velkorakovského minipivovaru, co jej na myšlenku samoobslužného podniku přivedlo.

„Dva roky v Rakové testujeme samovýčep piva, který si lidé oblíbili. Letos na jaře jsme přemýšleli, jak naše služby posunout někam dál, tak nás napadlo samoobslužné bistro,“ dodává podnikatel, podle nějž je provoz občerstvení s posezením ve srovnání s klasickou venkovskou hospodou nízkonákladový.

„Nájem neplatím, protože to mám na svém pozemku. Další úspory máme díky elektřině ze solárních panelů. Třetí úspora je za pracovní sílu. V dnešní době je kvalifikované pracovní síly jako šafránu. A pokud už ji člověk sežene, tak ji v takové malé hospodě na malé vesnici nezaplatí,“ tvrdí.

Informace o samoobslužném bistru se samovýčepem piva vybaveným čtečkou občanských průkazů se díky sociálním sítím rychle roznesla hlavně mezi cyklisty a turisty, kteří na malebné Konicko vyrážejí na výlety. O víkendu byla zahrádka plná lidí a Hajrk předpokládá, že díky oteplení už bude v Rakové rušno pravidelně.

„Je to vlastně takové zážitkové bistro. Kde jinde si člověk v dnešní době může takto v klidu udělat svůj vlastní piknik?“ podotýká.

Bezobslužné bistro s venkovním posezením je v Rakové u Konice v provozu sedm dní v týdnu od 07:00 do 21:00. Samovýčep rakovského piva mají lidé k dispozici nonstop. Prodejní automaty jsou doplňovány průběžně. Lidé podle Hajkra oceňují, že si mohou dát pivo či něco k snědku už dopoledne, jelikož na Konicku většina místních restaurací otevírá až v odpoledních hodinách. „To už se ale cyklisté či výletníci většinou vracejí zpět domů,“ podotkl Hajkr.

Velkorakovský minipivovar byl založen v roce 2015 a nyní vaří pět druhů piva. Pivovar se snaží navázat na původní vaření piva v Rakové v 16. století v místním pivovaru, který zanikl během třicetileté války. Minipivovar v regionu zásobuje několik restaurací. Pivo plní do sudů, párty soudků, skleněných a PET lahví.