Letošek je horkým rokem pro českou gastronomii. Prvního průvodce po nejlepších restauracích v Česku v lednu vydala společnost Gault&Millau. Terén v tuzemsku po letech ticha znovu prozkoumávají i inspektoři průvodce Michelin, kteří své hvězdy budou udílet ještě letos. Další vrchol sezony pak přijde na přelomu června a července, kdy se nejlepší čeští kuchaři utkají o postup do evropského kola soutěže Bocuse d’Or.

Sportovci mají mistrovství světa nebo olympijské hry. Kuchaři mají soutěž Bocuse d’Or. Ta se po sedmileté pauze do Česka znovu vrátila před dvěma roky ve velkém stylu, když v rámci gastronomického festivalu na tři dny opanovala prostory haly O2 Universum.

Vítěz národního kola Dominik Unčovský pak Česko loni reprezentoval na evropském kole v Trondheimu. Do celosvětového finále, které se od zahájení soutěže v roce 1987 koná v Lyonu, z něj ale nepostoupil.

I tak mu ale účast jen v evropském kole otevřela řadu dveří. „Potkal jsem se tam s těmi nejlepšími kuchaři, kteří byli mými idoly a teď jsou to moji kamarádi,“ pochvaluje si Unčovský.

Právě díky novým kontaktům se dostal například i na stáž do německé tříhvězdičkové michelinské restaurace Aqua. „Je součástí wolfsburského hotelu Ritz-Carlton, a proto na rozdíl od samostatných restaurací stážisty zvenku nebere. Mně to ale skrze nové přátelství přes Bocuse d’Or vyšlo,“ říká kuchař.

V jednom z pouhých deseti takto vysoce hodnocených podniků v Německu navíc dostal nabídku zůstat natrvalo, ale odmítl. I proto, že letos chce o zlatou sošku, ztvárňující zakladatele soutěže a světoznámého francouzského šéfkuchaře Paula Bocuse, bojovat znovu.

info Foto se souhlasem Bocuse d’Or
Český kuchařský šampion Dominik Unčovský

Tentokrát ale souboj, který je z důvodu národního, evropského a světového finále rozprostřený do dvou let, nebude začínat v Praze.

Národní kolo Bocuse d’Or, jehož se letos zúčastní dvanáct týmů složených z šéfkuchaře, pomocného kuchaře mladšího 22 let a takzvaného kouče, se totiž z víceúčelové haly O2 Universum stěhuje do karlovarského Grandhotelu Pupp Pavla Hubáčka, podle Forbesu jednoho ze stovky nejbohatších Čechů.

Než se tam ale Unčovský vydá, musí ještě projít nominačním sítem, kdy je potřeba navrhnout dostatečně přitažlivé menu, které v případě úspěchu bude v časovém limitu pět a půl hodiny před hodnotiteli v Puppu také připravovat.

Menu přitom stojí na povinných ingrediencích, které jsou pro daný rok pro všechny soutěžící stejné. První jídlo servírované na tác se tak letos neobejde bez dančího hřbetu, dančí plece a lišek. Jídlo servírované na talíř pak musí obsahovat candáta, bílý chřest a rané brambory.

info Foto se souhlasem Grandhotel Pupp
Grandhotel Pupp v Karlových Varech

V obou případech musí vzniknout v množství pro čtrnáct lidí. Vítězný český tým pak vzejde z bodování technické poroty a mezinárodní degustační poroty.

Zatímco před dvěma roky byla soutěž součástí pražského gastrofestivalu, na který během tří dnů přišlo víc než deset tisíc lidí, aktuálně majitelé soutěžní licence pro Česko počítají s tím, že v Karlových Varech do Slavnostního sálu hotelu Pupp během dvou dnů dostanou nanejvýš kolem tisícovky diváků. 

„Přímo na ploše sálu budou tři soutěžní kuchyně. Před nimi bude exkluzivní Bocuse d’Or restaurace s kapacitou kolem padesáti míst, v níž budeme hostům přítomným bezprostředního dění soutěže nabízet zážitkovou gastronomii. Veřejnost pak bude mít přístup na ochozy a malé tribuny, které v sálu necháme postavit,“ vysvětluje Adam Eliáš, CEO české mutace soutěže Bocuse d’Or, v níž drží dvacetiprocentní podíl.

Po čtyřiceti procentech pak mají kuchaři a restauratéři Luboš Kastner a Filip Sajler. Vzhledem k plánovanému propadu návštěvnosti se tak nabízí otázka, jaký je byznysový potenciál celé soutěže, jejíž náklady na pořádání v Karlových Varech podle Eliáše převýší třináct milionů korun. 

„V Praze jsme byli součástí gastrofestivalu, takže zisk z tisíců prodaných vstupenek nešel k nám. Teď jsme se osamostatnili a peníze ze vstupného budou náš příjem navíc,“ vysvětluje Eliáš s tím, že vstupenky ale nejsou tím zásadním příjmem rozpočtu. Tím budou partneři soutěže a restaurace v sále. 

„Chceme místa v ní nabízet partnerům z řad různých společností, pro jejichž managementy a jimi pozvané hosty to může být zajímavý zážitek,“ plánuje Eliáš. Pro samotnou soutěž pak bude výhodou i to, že na ni navazuje Karlovarský filmový festival, který do Karlových Varů zkraje letních prázdnin přiláká tisíce lidí.

Soutěž Bocus d’Or založil v roce 1987 šéfkuchař Paul Bocuse. Její finále se koná vždy v Lyonu, kde Bocuse pracoval a žil. Dosavadním největším českým úspěchem v kuchařské soutěži je účast českého reprezentanta Jana Všetečky, aktuálně šéfkuchaře v restauraci U Kalendů ze sítě Ambiente, ve světovém finále v roce 2009, kde obsadil 14. místo.

Ještě výš – na bronzové třetí příčce – v roce 1995 skončil další rodák z Česka Patrik Jaroš, tehdy ovšem v dresu Německa. Stal se tak členem elitního Bocuse d’Or Winners Clubu. 

info Foto se souhlasem Bocuse d’Or
Bocuse d’Or