Podobně jako mnoho úspěšných podnikatelských příběhů, ani příběh exkluzivní granoly Proud Mary vlastně vůbec nezačal jako podnikatelský záměr. Manželé Marie a Petr Hrdí – oba vášniví sportovci a gurmáni – prostě jen chtěli, aby jejich tři děti snídaly něco kvalitního a nezakládali jim na špatné stravovací návyky nebo dokonce obezitu. Což se ukázalo jako větší oříšek, než by si jeden mohl myslet.

“Děti většinou nechtějí snídat. Ale když jim dáte něco, co jim chutná, tak to jíst budou,“ vysvětluje Petr Hrdý. „Problém je najít něco, co jim chutná a zároveň není ukrutně nezdravé.“

Gastronomie – i přístup ke kvalitním potravinám – se v Česku sice za poslední roky výrazně zlepšili, ale kvalitní snídaně podle Hrdého stále pokulhávají, zvlášť ty pro děti a teenagery.

Snídaňové cereálie a různé „pufované“ polštářky, které vyrábějí nadnárodní firmy, dětem možná chutnají, ale nutričně je to často katastrofální volba.

“Kromě cukru tam není skoro nic,” podotýkají Hrdí.

Pro někoho, kdo vyrostl v rodině plné šéfkuchařů, a dobré, kvalitní jídlo bylo pro něj samozřejmostí, nebyly průmyslově vyrobené cereálie přijatelným řešením.

S manželkou proto přemýšleli, jak by mohli doma vyrobit kvalitní snídani, do které by děti nemuseli nutit. “Začali jsme doma zapékat müsli s ořechy, slazené javorovým sirupem a experimentovat s různými chutěmi. Jen opravdové suroviny, žádná éčka, barviva, dochucovadla nebo náhražky,“ popisují manželé. A, světe div se, děti byly nadšené.

Granola šla do světa

Když pak občas tuto vypiplanou rodinnou pochoutku dávali ochutnat přátelům, i ti si granolu zamilovali a začali si ji u Marie objednávat. Luxusní granolu dostávali v pytlíčku označené nápisem „Proud Mary,“ což je anglický překlad jména Marie Hrdé a její přezdívka. Chytlavé jméno se ujalo a produktu už zůstalo.

Nápad vyjít s jejich milovanou granolou ven, i mimo síť kamarádů, přišla asi o rok později. První byla granola ořechová, ve které je sedm druhů ořechů – makadamové, pekanové, vlašské, lískové pražené, loupané mandle, pistácie a kešu.

„Základem je křupavé müsli na přepuštěném Ghí másle, oslazené javorovým sirupem a nerafinovaným třtinovým cukrem (panelou) a ještě tajná směs koření, která při pečení granoly chuť správně vytáhne,“ zdůrazňuje Marie Hrdá. „A ořechy pěkně vcelku, žádné sekání.“

Čísla jdou nahoru

Když se ořechová granola na trhu ujala, přišla Proud Mary s granolou s lískovými oříšky, které si Hrdí sami vozí z vyhlášené italské oblasti Piemonte. Poté představili i ovocnou granolu s lyofilizovanými malinami s belgickou čokoládou. 

Proud Mary má od roku 2021 svůj e-shop a své produkty nabízí na Scuku. První rok podnikání byl i přes rozjezd ziskový a čísla jdou stále nahoru. Teď nabízí Proud Mary i v B2B, do kuchyněk kanceláří, jako ochutnávky na různé akce, konference a semináře.

„Podzim bývá rušný, protože firmy si granolu začínají objednávat jako firemní vánoční dárky,“ říká Hrdý. Sám občas nemůže uvěřit tomu, že jejich vlastní rodinná snídaně je dneska žádaným artiklem v luxusních hotelech a vybraných obchodech.

Jazýček z top gastra

Hrdý přiznává, že co se týče dobrého jídla, měl mnohem lepší startovní čáru než většina lidí. Jeho otec byl šéfkuchařem v Hotelu Jalta, maminka se vyučila kuchařkou ve vyhlášené restauraci U Sojků a bratr zase šéfoval kuchyni v Puppu.

Dobré, nutričně vyvážené jídlo tak bylo vždycky přirozenou součástí jeho života. Možná i proto má ve svých 55 letech metabolický věk někoho o pár dekád mladšího a lehký, nedělní výlet na kole pro něj znamená 200kilometrový okruh, při kterém se taktak zadýchá.  

„Co se týče jídla, jsem tak trochu rozmazlený fracek, protože jsem vyrůstal na fantasticky chutné a kvalitní kuchyni našich rodičů,“ říká Hrdý. „Až postupem času mi začalo docházet, že dobré jídlo není samozřejmostí a že spousta lidí vlastně vůbec neví, co a jak jíst, natož aby četli složení potravin, které si kupují.“

Už proto je projekt Proud Mary těší. Hrdí granolu pečou ručně v malých várkách a zakládají si na čistých a kvalitních ingrediencích. Na výrobě se podílí navíc také zaměstnanci sociálního podniku Modrý domeček. Každý nový úspěch a expanze na nový trh je těší, ale vůbec nejvíc je těší, že našli způsob, jak přimět děti k tomu, aby nezačali své dny náloží rafinovaného cukru a později ve škole usínali.

„Za kvalitou našich ingrediencí si stojíme. To, že granola Proud Mary lidem ke všemu i chutná, to je obrovský bonus,“ usmívá se Marie Hrdá. „Kdybych se tak sama nejmenovala, řekla bych, že jsem fakt hrdá.“