Tahle sladká česká klasika během posledních pár let zaplnila pulty pekáren, kaváren i bister. Vychutnat si je můžete v klasické verzi i s netradičními surovinami, s drobenkou a z kvalitní mouky. Kde si pochutnáte na těch nejlepších?

Eska

V populární karlínské pekárně s bistrem určitě vyzkoušejte jejich moravský koláč. Je hojně zasypaný drobenkou, plný povidel i tvarohu a nechybí ani bohatá chuť másla! V nabídce jsou každý den. Mimochodem, věděli jste, že je tu pečou v peci na dřevo?

Etapa

Ani další věhlasný karlínský podnik nezůstává s koláči pozadu. Tady na ně musíte mít štěstí, pokud ale jsou, rozhodně s jejich koupí neotálejte. V Etapě není nic, co by nemělo dokonale promyšlené chutě, a nechybějí ani netradiční suroviny. V případě koláčů třeba lískooříškový krém s ostružinami a růží.

Le Caveau

Máte rádi úplnou klasiku? Bez ovoce i strouhanky – jen tvaroh, mák, rozinky a mandle? Pak vás potěší na náměstí Jiřího z Poděbrad v pekárně Le Caveau. 

Pane Nuovo

Kus Česka uprostřed Itálie. I tak by se dala nazvat nabídka mini pekárny Pane Nuovo nacházející se přímo pod restaurací Pizza Nuova. Místní koláče jsou tak vyhlášené, že odpoledne už plechy zejí prázdnotou. Spousta ovoce, lehce křupavé okraje, máslo a drobenka… Mňam! 

Kro Coffee

Populární kavárna se rozrůstá po celé Praze, nabídka je ale obdobná. Proto se nemusíte bát, své chuťové pohárky uspokojíte v jakékoli pobočce. Nabídli bychom vám toho spoustu, ale budeme se držet koláčů – sezonní ovoce, tvaroh a nálož drobenky!

Kus Koláče

V našem koláčovém průvodci samozřejmě nesmí chybět ani populární vinohradský podnik Kus Koláče. Svým otevřením způsobil doslova koláčové šílenství a na sladké a nadýchané dobroty se tu stály fronty celý den až do zavíračky.

I když nápor už trochu opadl, na frontu tady narazíte i dnes. A není divu. Pokud jste jejich výtvory ještě neochutnali, musíte to okamžitě napravit! 

Praktika

O koláčích tu mluví jako o lásce, která nerezaví. Jejich koláče jsou s kvasem, špaldou čerstvě umletou na kameni, marcipánem a spoustou másla! Proto jsou tak šíleně dobré! 

Kolektor 

Součástí Veletržního paláce je prostor, kde dříve bývalo Café 1. Kavárna bohužel nepřežila covid, a tak tu teď sídlí Kolektor. A letenským to vůbec nevadí. Přes den to tu vypadá jako ve studovně, večer se místo mění na bar s DJ.

Nicméně ať sem půjdete za jakýmkoli účelem, nevynechte dvě věci: jejich snídaně a koláče. Dělají je tady zase trošku jinak – místo tvarohu používají mascarpone. Ale nechybí ovoce ani drobenka. 

U Kalendů

Tvarohové s ovocem, makové nebo ořechové, pořádně křupavá drobenka a tenké okraje. Už se vám sbíhají sliny? Tak pro tyhle koláče vyrazte k Náplavce a rovnou sladké mlsání spojte i s podzimní procházkou kolem vody. 

Šodó

A posledním tipem v našem výběru je dejvické bistro, za nímž stojí dvě populární gastrodvojice Taste of Prague a PG Foodies (mimochodem taky majitelé karlínské Etapy).

Koláče tu pečou každý den a mají je vychytané do nejmenších detailů. Vždy je připravují z toho, co příroda zrovna nabízí. Na podzim si proto můžete pochutnat na koláčích se švestkami a skořicí nebo jablečných s karamelem a griliášem.