Natírat horkou kukuřici majonézou zní trochu šíleně, ale dejte této mexické pochoutce šanci! Lahodné grilované klasy jsou s ní ještě lepší než s máslem a lehké aroma limetky, česneku a chilli vám navodí tu správnou atmosféru rozpálené Ameriky.
Že pomalé opékání dodá kukuřici zcela novou chuťovou dimenzi, si můžete ověřit i v receptu na hustý kukuřičný chowder se slaninou nebo geniální kukuřičný salát se sýrem.
Čím nahradit chipotle: Uzené papričky chipotle nejsou většinou nijak výrazně pálivé, ale dávají jídlům skvělé kouřové aroma, takže se hodí i v momentě, kdy kukuřice negrilujete, ale pouze vaříte nebo opékáte na pánvi. Nahradit je nicméně můžete alespoň kombinací uzené papriky nebo uzené soli a klasickým chilli, například jalapeño.
Čerstvá nebo předvařená kukuřice: Mimo sezonu klidně použijte předvařené vakuované klasy, jen pak vynechejte krok s vařením kukuřice.
Lehčí & rychlejší verze: Polovinu majonézy nahraďte kysanou smetanou, a pokud se vám nechce rozpalovat gril ani vytahovat grilovací pánev, klasy vařte o něco déle a majonézovou směsí je potírejte rovnou po uvaření, lahodné budou tak jako tak.
Elote: mexická grilovaná kukuřice se sýrem
Potřebujete:
- 6 kukuřičných klasů
- Sůl & pepř
- 6 lžic majonézy
- 1 hrst čerstvého koriandru + k podávání
- 1 až 2 stroužky česneku
- 3 lžíce limetkové šťávy
- Uzené chilli chipotle
- 1 hrst sýru (Cotija, feta, pecorino, balkán nebo parmezán)
Postup
- Kukuřici oloupejte, klasy vložte do dost osolené vroucí vody a vařte asi 15 minut doměkka. Pokud jste si kukuřici „vypůjčili“ na poli, může to trvat i dvě hodiny, jelikož se jedná o jiný druh (a karma v tomto případě také hraje roli).
- Mezitím ochuťte majonézu půl lžičkou soli a čerstvě mletého pepře, nasekaným koriandrem (včetně stonků), prolisovaným česnekem, limetkovou šťávou a uzeným chilli či uzenou paprikou dle chuti.
- Kukuřice osušte a ze všech stran nasucho opečte na grilovací pánvi nebo venkovním či stolním grilu. Celkově to bude při pozvolném otáčení trvat asi 15 minut.
- Ihned po opečení kukuřice silikonovým štětcem hojně potřete majonézovou směsí a posypejte nebo obalte v nastrouhaném sýru, dalším nasekaném koriandru a čerstvém či sušeném chilli.