Kukuřičný salát se sýrem vypadá velice nenápadně, ale kukuřice opečená na másle mu dodá tak dobrou chuť, že tato příloha snadno zastíní veškeré další účastníky grilování. 

kukuricny salat se syrem

Mexický kukuřičný salát se sýrem

Na 4 přílohové porce potřebujete:

  • 600 g mražené kukuřice
  • 2 lžíce másla
  • 1 malá červená cibule nebo 2 jarní cibulky
  • 1 červená paprika 
  • 2 stroužky česneku
  • Čerstvé chilli (např. jalapeño)
  • Sůl & pepř
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
  • 4 plné lžíce majonézy
  • 100 g fety nebo dobrého balkánského sýru
  • 3 lžíce limetkové šťávy
kukuricny salat se syrem

Postup

  1. Kukuřici (vcelku nezáleží, jestli ji předem necháte rozmrznout) asi 15 minut opékejte na másle, až začne zlátnout.
  2. Mezitím najemno pokrájejte cibuli a papriku a nasekejte chilli a koriandr. Jakmile je kukuřice opečená, vmíchejte do ní cibuli, papriku, prolisovaný česnek a chilli. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  3. Do salátu pak vmíchejte majonézu, nadrobenou fetu, koriandr a limetkovou šťávu. Podávejte ke grilovanému masu, rybám či sýrům.

Salát z grilované kukuřice: Pokud máte kukuřičné klasy, lehce je potřete máslem či olejem a pozvolna ze všech stran asi 10 minut grilujte. Nožem pak seřízněte zrnka a použijte jako v receptu.

Kuskusový salát: Pro sytější verzi vmíchejte do hotového salátu ještě kuskus (asi hrnek suchého) připravený ve vývaru (dva hrnky) se špetkou uzené papriky a další limetkovou šťávou.