Já tvrdím, že domácími rohlíky potěšíte často víc než nějakým supersofistikovaným dezertem. Když k nim ještě nastražíte domácí bylinkové máslo, nejspíš ostrouhá i hlavní chod.

Čerstvě upečené pivní rohlíky jsou zkrátka famózní záležitost, u které na nějaké omezování pečiva rychle zapomenete. A to je zároveň snad jediný důvod, proč je raději nepéct moc často, ačkoli jsou překvapivě snadné na přípravu a ze surovin, které (na rozdíl od dobrého pečiva) koupíte v každé večerce.

Domácí pivní rohlíky ze sušeného droždí

Na 12 rohlíků potřebujete:

  • 60 g sádla
  • 500 g chlebové nebo hladké pšeničné mouky
  • 200 ml světlého piva
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 vejce

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • Hrubá sůl, kmín, mák či sezam (lze vynechat)

Postup

  1. Sádlo rozpusťte a nechte chvilku vychladnout. Mezitím odměřte všechny ostatní suroviny do mísy robota (nebo obyčejné velké mísy): mouku (já používám pšeničnou chlebovou, ale funguje i klasická hladká), pivo, cukr, sůl, droždí a vejce. Přidejte sádlo a nechte robota směs asi 15 minut hníst hnětacími háky, až vznikne hladké nelepivé těsto.
  2. Pokud robota nemáte, těsto zpracovávejte ručně na stole, a počítejte s tím, že 15 minut je ideální minimum. Mísu s těstem pak zakryjte utěrkou a nechte v teple hodinu, nebo až těsto zdvojnásobí svůj objem, kynout. Mezitím vypijte zbývající pivo.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na 3 díly (a neděste se, že znovu splaskne), z každého na pomoučené ploše vyválejte asi 3 mm silné kolo, které rozřízněte jako koláč na čtvrtiny. Každý díl napevno srolujte od široké strany k cípu a ještě trochu poválejte, aby byl rohlík dost tenký a asi 25 cm dlouhý.
  4. Rohlíky skládejte s rozestupem (ještě nakynou) na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších 45 minut kynout. Ke konci kynutí dejte troubu vyhřát na 200 °C. Vajíčko dobře rozšlehejte, každý rohlík s ním potřete, dle chuti posypejte solí (těsto je ale samo o sobě dost slané, takže to ani není třeba), kmínem, mákem nebo sezamem a pečte asi 10 minut dozlatova.
  5. Rohlíky nechte chvilku vychladnout na plechu a poté přemístěte na mřížku, kde je zkuste uchránit před zmizením…

Domácí rohlíky k snídani: Pokud chcete ještě teplé rohlíky snídat, ale vstávat kvůli tomu o několik hodin dřív netoužíte, těsto připravte večer, přetáhněte ho potravinářskou fólií a nechte kynout v lednici. Ráno už jen umotejte rohlíky, dobu jejich kynutí klidně ošiďte (např. dejte vyhřát troubu už v momentu, kdy máte všechny rohlíky hotové na plechu) a pak jen sklízejte vděk všech snídajících.