Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Co stojí za krásně křupavým rohlíkem s jemným, nadýchaným a vláčným středem? V řadě případů tomu dopomáhají éčka, tedy aditiva. V poctivém rohlíku se na perfektním výsledku podílí – budete překvapeni – sádlo. Žádné máslo ani olej. Použijte do pečení sádlo a uvidíte, jakou službu v kynutém těstě udělá. Nebojte se vepřového aroma, na chuti sádlo nepoznáte. Totiž ano, ale jen v kladném slova smyslu. Sádlo udrží těsto krásně vláčné i po několik dní. Tak dlouho ale domácí rohlíčky nevydrží, na to vemte jed. Tedy – sádlo!  A aby se vám po másle nestýskalo, pusťte se rovnou i do přípravy domácího másla, se kterým můžete tyhle krasavce podávat.

Domácí rohlíky se sádlem & domácí bylinkové máslo

Na 6 rohlíků potřebujete:

  • 10 g droždí
  • ½ lžičky cukru
  • 160 ml vlažné vody
  • 300 až 310 g hladké mouky + na podsypání
  • 1 lžička soli
  • 40 g sádla, rozpuštěného
  • Vejce + 1 lžíce mléka na potření
  • Sůl (v tomto případě černá sůl kala namak) nebo kmín, mák, sezam či jiná semínka na posypání

Máslo:

  • 1 litr smetany ke šlehání

K dochucení – na 200 g hotového másla:

  • 1 lžíce najemno pokrájené pažitky
  • 1 lžička najemno pokrájeného čerstvého tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • ½ lžičky mletého rozmarýnu
  • Sůl

Postup

  1. Droždí rozdrobte do misky a promíchejte s cukrem. Zalijte vlažnou vodou, zakryjte utěrkou a nechte 15 až 20 minut vzejít kvásek.
  2. Ve větší míse (nebo rovnou míse robota) smíchejte 300 g mouky a sůl. Vlijte vzešlý kvásek a zchladlé sádlo. Zpracujte těsto. Díky několikaminutovému hnětení se uvolní lepek, těsto bude krásně vláčné, kypré a nadýchané.
  3. Těsto nechte hodinu kynout v míse pod utěrkou. Poté vyklopte na pomoučený vál a lehce propracujte. Rozdělte na šest stejně velkých dílků a z každého utvořte bochánek, jako když připravujete bulky. Nechte cca 10 minut kynout na vále pod utěrkou.
  4. Z každého bochánku vyválejte na pomoučeném vále slabý trojúhelník – těsto by mělo být silné cca 2 mm. Stočte od širšího kraje ke špičce. Spojem vespod položte na plech vyložený pečicím papírem a lehce zahněte. Nechte 30 minut kynout.
  5. Potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s trochou mléka. Posypejte solí a pečte při 190 °C (horkovzduch) 15 až 20 minut dozlatova.
  6. Příprava másla je snadná a udělá ji za vás z velké části robot. Smetanu nalijte do kotlíku. Ponořte do ní šlehací metlu a na střední až vyšší výkon nechte šlehat. Nejprve se smetana jako obvykle vyšlehá a ve chvíli, kdy se přešlehá, začne žloutnout. Za několik okamžiků se oddělí tučná část od podmáslí. Máslo i podmáslí slijte do cedníku a začněte ždímat. Jde to velice snadno a máslo má konzistenci plastelíny.
  7. Vymačkané máslo můžete přendat do mističky nebo vytvarovat do požadovaného tvaru. Anebo ochutit bylinkami. V tomto případě jsem bylinkové máslo připravila ze směsi čerstvých a sušených bylinek a česneku. Nakonec osolte, důkladně promíchejte a uložte do lednice.