Radost ze života bez radosti z jídla prostě není úplná. Stejně to vidí i naši alumni z výběru mimořádných mladých talentů 30 pod 30, které jsme požádali o speciální recepty pro famózní hostinu do Forbes Life. Podnikatelka a spolumajitelka ostravského HogoFogo Bistra Tereza Ovšáková se nebojí experimentů a její langoš s pistáciovým pestem a grilovanou chobotnicí je toho fantastickým důkazem.
Langoš s pistáciovým pestem, jarním býlím a grilovanou chobotnicí by Tereza Ovšáková
Langoše s pistáciovým pestem
Na 4 langoše potřebujete:
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- ½ sáčku sušeného nebo 7 g čerstvého droždí
- 3 polévkové lžíce olivového oleje + na vymazání
- 200 ml vody
- tuk na smažení (směs arašídového a slunečnicového oleje a ghí)
Pistáciové pesto:
- 100 g loupaných nesolených pistácií
- 75 ml olivového oleje
- 125 g rukoly
- 125 g baby špenátu
- 15 g pesta z medvědího česneku
- 10 g čerstvé bazalky
- 40 g parmezánu
- citronový či pomerančový prach nebo šťáva
- 50 ml smetany ke šlehání
- 25 g ančoviček v oleji
- sůl
- kampotský zelený pepř
Postup
- Všechny ingredience na langoš smíchejte a ručně nebo v hnětacím robotu 5 až 10 minut zpracovávejte na hladké, pružné a lesklé těsto. Vody přidejte podle potřeby jen tolik, aby těsto skoro nelepilo. Mísu zakryjte potravinovou folií nebo utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu vykynout.
- Poté těsto rozdělte na 4 díly, vytvarujte placky a nechte na poolejované ploše zakryté utěrkou či fresh folií ještě asi 25 minut dokynout. Smažte v kastrolu nebo vysoké pánvi v pořádné vrstvě rozehřátého oleje (175 °C) dozlatova z každé strany. Po vytažení položte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
- Všechny suroviny na omáčku vložte do stolního mixéru nebo postupně do menšího blenderu a rozmixujte do hladka. Dochuťte solí, pepřem a citrusovým prachem, popřípadě šťávou. Ve vysoké vrstvě naneste na langoš a doplňte o grilovanou chobotnici, trhané hovězí nebo easy job – pouze dobrou mortadellou, mozzarellou, parmezánem, mikrogreens, zeleninou, jedlými květy a lístky čehokoliv, co se dá snít ze zahrady.
Tip: Pistáciová omáčka je skvělá i s čerstvou pastou, ke grilovanému masu a výborně funguje i na pizzu.