Každá správná hospodyňka ví, že k pečení cukroví je zapotřebí řádné posilnění. Vyzkoušejte náš rychlý zelený likér s příjemnou chutí pistácií a uvidíte, jak vám půjde pečení od ruky. To nejtěžší, co vás při jeho přípravě čeká, je vydržet 48 hodin, než se správně rozleží.

Pokud upřednostňujete raději klasiku, vyzkoušejte také náš tradiční a poctivý vaječný likér či rychlý domácí likér 3x jinak.

Domácí pistáciový likér

Na cca 1,5 l potřebujete:

  • 600 g plnotučného mléka⠀
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 30 g škrobu
  • 3 žloutky
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g jemného pistáciového másla
  • 250 g smetany ke šlehání⠀
  • 300 g rumu (množství upravte dle chuti)

Postup

  1. Začněte s přípravou domácího pudinku. Mléko nalijte do většího hrnce, přidejte vanilku a pomalu zahřívejte. Mezitím si ve vedlejší míse lehce prošlehejte škrob se žloutky, cukrem a dvěma lžícemi mléka.
  2. Jakmile se mléko začne vařit, ihned ho stáhněte z plotny a tenkým pramínkem vlijte opatrně ke žloutkům, které při vlévání řádně šlehejte metličkou, aby se vysokou teplotou nesrazily.
  3. Směs přes jemné sítko přelijte zpátky do hrnce, za stálého míchání přiveďte k varu a vařte dalších zhruba 5 minut. Hustý hotový pudink odstavte z plotny a nechte vychladnout asi 10 minut.
  4. Do vlažného pudinku vmíchejte pistáciové máslo, smetanu ke šlehání i rum a zamíchejte dohladka. Pro jistotu ještě promixujte pomocí tyčového mixéru, aby byl likér doopravdy hladký.
  5. Hotový likér nalijte do lahví a nechte odležet v lednici alespoň 48 hodin. V lednici vydrží až 3 týdny.