skip to main content

Nejlepší program před svátky. Vaření domácího vaječňáku 3 v 1 neboli tří druhů z jediného základu

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

K Vánocům likéry patří. Potěší nejen jako dárek, ale také při posezení s rodinou a přáteli. Aby se vám při setkání s blízkými nesešlo jako obvykle hned několik lahví tradičního vaječného likéru, přijďte s něčím speciálním a vyzkoušejte 3 originální příchutě likérů, na který využijete 1 společný základ – domácí sladké zahuštěné mléko. 

Základ na likéry – na asi 600 ml zahuštěného sladké mléka potřebujete:

  • 1200 ml plnotučného mléka 
  • 400 g cukru
  • 80 g másla
  1. Ingredience promíchejte v širokém hrnci (široký proto, aby se tekutina lépe odpařovala). Přiveďte k varu a na mírném až středním plameni nechte probublávat, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Nevařte mléko příliš zprudka, aby se nepřichytilo nebo neuteklo z hrnce.
  2. Mléko rozdělte na třetiny a ochuťte dle následujících receptů.

Malinový likér s bílou čokoládou:

  • 200 ml zahuštěného sladkého mléka
  • 250 ml 30% smetany (můžete použít i méně tučnou)
  • 70 g bílé čokolády
  • 20 g lyofilizovaných malin
  • 270 ml bílého rumu
  1. Smetanu přiveďte k varu. Poté stáhněte z plotny a vsypte do ní nadrobno nalámanou čokoládu a nechte rozpustit.
  2. Maliny rozmixujte na prach a prosijte, abyste se zbavili zrníček. Prach vmíchejte nebo rozmixujte s čokoládovou smetanou a smíchejte s rumem a zahuštěným sladkým mlékem. 
  3. Likér vychlaďte. Pokud se vám zdá příliš hustý, nařeďte trochou smetany nebo rumu.
Reklama

Kokosovo-vanilkový likér:

  • 200 ml zahuštěného sladkého mléka
  • 150 až 200 ml kokosového mléka 
  • 30% smetana (můžete použít i méně tučnou)
  • 200 ml bílého rumu
  • 2 – 3 lžičky vanilkového extraktu nebo 1 lusk vanilky
  1. Kokosové mléko lehce zahřejte, aby se dobře propojilo s dalšími ingrediencemi. Pokud máte mléko příliš tučné, můžete doředit smetanou – celkem do objemu 200 ml.
  2. Kokosovou smetanu smíchejte s bílým rumem, vanilkovým extraktem a vychlaďte.

Kávový likér se skořicí

  • 200 ml zahuštěného sladkého mléka
  • 250 ml 30% smetany (můžete použít i méně tučnou)
  • 1 lžička skořice
  • 2 silná espressa (60 ml)
  • 200 ml bourbonu

Postup

  1. Smetanu svařte se skořicí a nechte vystydnout. Smíchejte s ostatními ingrediencemi a dejte vychladit.
  2. Před naléváním do skleniček lahev protřepejte.

Jak likéry skladovat? Likéry po zchladnutí přelijte do uzavíratelných lahví, skladujte v lednici a spotřebujte do 2 týdnů.