Snídaně, rauty, koktejly, oslavy, svatby. Grilování je dlouhodobě hitem na všech typech akcí. Ale pokud chcete na akci grilováním zaujmout, klobásy a hermelín pravděpodobně stačit nebudou.

Z grilování musí nejen vzniknout skvělé jídlo, ale samotné grilování by i mělo lahodit oku. Tedy pokud chcete, aby se vaši hosté na speciality z grilu vrhli s chutí, ušmudlaný rozvrzaný gril za pár kaček vám to asi také nezajistí.

Vhodný nástroj, polovina úspěchu

,,Když jsme v In Cateringu vybírali gril na akce, věděli jsme, že od něj budeme chtít trochu víc než jen ugrilovat běžné věci. Snažíme se posouvat gastronomii kupředu ve všech ohledech a to platí i u grilování. Proto jsme se rozhodli sáhnout po grilu Ofyr, který dává grilování úplně jiné rozměry. Můžeme ho používat celoročně, je opravdu multifunkční a na akcích i skvěle vypadá,“ vysvětluje šéf cateringu Luděk Vocílka.

Pečlivá příprava na prvním místě

Vždy si dáváme záležet na tom, abychom měli na grilování vše pečlivě předem připravené. Protože čím lepší příprava, tím větší pohoda při samotném grilování.


,,Při přípravě například nepoužíváme žádné marinády, které stékají a kapou do ohně, připravujeme si emulze z kvalitních surovin a bylinek, které dodají pokrmům výjimečnou chuť a krásně na nich drží. Také do emulzí přidáváme nepatrné množství cukru, aby se jídlo nepřipalovalo,“ popisuje šéfkuchař In Cateringu a grilovací fajnšmekr Jiří Zeman.

Všechny suroviny, které na grilování použijí, pečlivě vybírají u kvalitních dodavatelů a nespotřebované potraviny následně posílají do potravinové banky, která je použije tam, kde jsou zrovna potřeba. Uzeniny na gril pro ně na objednávku vyrábí přímo řezník, takže maximální čerstvost je vždy zaručena. Protože na akcích je důležitá i rychlost přípravy pokrmů, některá masa předpřipravují metodou sous-vide.

A Jiří Zeman přihazuje další tipy, jak grilování trochu vylepšit: ,,Osvědčilo se nám grilovat stařená masa – v malém množství se to snažíme vyrábět sami. Na velké akce to pro nás dělá řezník. Maso na gril samozřejmě nevyndáváme z ledničky rovnou na rozpálený gril, aby nemělo teplotní šok, a ryby grilujeme pouze čerstvé v papilotě nebo s bylinkovou krustou. Ovoce a zeleninu grilujeme při opravdu vysokých teplotách, což zaručí výjimečnou sladkost a napomůžou ke karamelizaci. Pokud grilujeme vegetariánské pokrmy, vždy je na grilu striktně oddělujeme od masitých pokrmů.“

Nepoužívejte jen běžné ,,grilovací“ suroviny

Grilování nemusí znamenat jen příjemný gastronomický zážitek, ale můžete s ním objevit i nové chutě a kombinace. Někoho by třeba nenapadlo si ugrilovat snídani. V In Cateringu běžně grilují i právě třeba luxusní lívance, nebo třeba volská oka. Často na jejich akcích na grilu uvidíte pánev či hrnec, ve kterých se dá na Ofyru připravit prakticky cokoli.

Přímo na grilu můžete připravit i třeba výborný kuskus, grilovaná krůtí srdce, játra nebo třeba fíky. I ovoce je z grilu skvělé, klasikou je grilovaný ananas, dá se ale ugrilovat například i vodní meloun, meruňky, jahody nebo grilovaný banán.