Snaha plnohodnotně nahradit maso zaměstnává vědu po celém světě. Byť za poslední léta vzniklo nespočet povedených rostlinných náhražek, chutí a strukturou se živočišnému originálu nevyrovnají. Změnit se to pokouší i český startup Mewery, jehož prvotní úspěchy s ojedinělou laboratorní metodou přilákaly investory zvučných jmen.

Do brněnské firmy, kterou před dvěma lety založil IT podnikatel Roman Lauš, čerstvě vložily své prostředky přední tuzemské venture kapitálové fondy Credo Ventures a Purple Ventures. Přesnou částku ani jedna ze stran nechtěla komentovat, avšak podle informací Forbesu by mělo jít v souhrnu o nižší desítky milionů korun. Startup je hodlá využít na dovybavení nové laboratoře, rozšíření výzkumného týmu, urychlení představení prototypu i na ochranu duševního vlastnictví.

„Pro nás v Credu je Mewery první investicí do startupu v oblasti foodtechu a rozhodli jsme se pro ni, protože nás Roman a jeho tým přesvědčili, že jejich přístup je mimořádně inovativní a mohl by přispět k významnému posunu v cestě kultivovaného masa na trh,“ komentuje investici Ondřej Bartoš, partner fondu Credo Ventures, držícího podíl v jednorožci Productboard nebo dalších nadějných startupech, jako jsou Manta, Deepnote nebo Resistant.ai.

Od samého počátku je cílem Laušova týmu nabídnout milovníkům masa alternativu, která bude nejen zdravá a šetrná k životnímu prostředí, ale zároveň se bude chutí a strukturou podobat tomu, na co jsou zvyklí. Zaměřil se přitom na plnohodnotné vepřové maso, vyvíjené v laboratoři pomocí procesu „kultivace ze savčích buněk prostřednictvím růstového média na bázi mikrořas“.

Pokud čtenáři připadá poslední věta poněkud nesrozumitelná, budiž mu raději přiblížen finální produkt, který by se měl podobat mletému masu – jen ke svalovině a tuku přibyde zmíněná mikrořasa. „Tím vznikne jediný produkt svého druhu. Mikrořasa masu propůjčuje označení takzvané fortifikace, kdy je potravina obohacena o další prospěšné složky, jako jsou třeba vitaminy, antioxidanty, minerální látky, vláknina či esenciální mastné kyseliny,“ vysvětluje Lauš.

V minulosti patřil mezi hlavní organizátory festivalu Future Port, kde zároveň myšlenka na založení firmy s významným společenským dopadem vznikla. Metoda uplatňovaná Mewery se oproti ostatním vymyká tím, že látka podporující růst neobsahuje takzvané Fetal Bovine Serum.

Zjednodušeně řečeno, jde o podpůrné sérum získávané ze zvířat, které se pro tyto účely obvykle využívá. „To byl hlavní záměr, který jsme si stanovili na začátku, tedy kultivační médium bez živočišných produktů, maso bez smrti zvířat,“ tvrdí Lauš.

V současnosti se unikátní řešení startupu podařilo ověřit v různých prostředích, díky čemuž získalo Mewery takzvaný „proof of concept“ – důkaz, že jeho myšlenku lze skutečně realizovat. K vytouženému masu vyrobenému v laboratoři je tak Mewery opět o kousek blíže a Lauš věří, že první vzorky a následně i prototypy by měly být hotovy do konce letošního roku.

Zakladatel Mewery Roman Lauš

„Byť je to běh na delší trať, jsme přesvědčeni, že alternativní bílkoviny, produkované na základě živočišných buněk, budou představovat zásadní posun směrem k udržitelnější, humánnější, a věříme, že i zdravější, budoucnosti jídla,“ komentuje vývoj Jan Staněk, zakládající partner fondu Purple Ventures.

O oprávněnosti ambicí Mewery svědčí, že už dříve si startup vyhlédl americký akcelerátor Big Idea Ventures, globálně nejaktivnější investiční fond v oblasti foodtechu. Vůbec poprvé tak tento prestižní akcelerátor zahrnul do portfolia český projekt. Brněnský startup tehdy uspěl v konkurenci tří set světových firem – akcelerátor z nich podpořil patnáct a z Evropy pouhých pět.