Po všem tom vánočním a novoročním hodování si jistě rádi ulehčíte přípravu jídla i samotný pokrm. Lasagne jednoduše připravíte v jednom pekáči (podobně jako zelené kapustové nebo červené řepové) a zároveň si pochutnáte na skvělém pokrmu bez masa a majonézy – ta totiž téměř nikoho ve svátečním období neminula.
Jemné ricottové lasagne s dýní jsou v kombinaci s pistáciemi a šalvějí příjemným lednovým zpestřením jídelníčku. Jejich vůně je lahodně nasládlá a chuť naprosto omamná. Nic jim neschází, snad už jen sklenka bílého vína.
Dýňové lasagne s ricottou, pistáciemi a šalvějovými chipsy
Na 6 porcí potřebujete:
- 850 g dýně hokkaido
- 500 g ricotty
- 1 vejce
- 150 g sýru provolone
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžičku citronové kůry
- 1 lžičku čerstvého rozmarýnu + na ozdobu
- Pár lístků šalvěje + na ozdobu
- Sůl & pepř
- Špetku muškátového oříšku
- 1 lžíci olivového oleje
- Cca 10 plátků neuvařených lasagní
- 50 g pistácií
- 1 lžíci másla
Postup
- Dýni očistěte, vydlabejte a nakrájejte na tenčí měsíčky. Ve větší míse smíchejte ricottu, rozšlehané vejce, nahrubo nastrouhaný sýr provolone a asi 40 g parmazánu.
- Směs ochuťte citronovou šťávou a kůrou, nasekanými bylinkami, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rozmíchejte dohladka.
- Pekáč o velikosti 34 x 25 cm vymažte olivovým olejem. Na dno rozetřete zhruba třetinu ricottové směsi, vyskládejte na ni třetinu dýně a zlehka osolte.
- Na dýni rozložte po celé ploše plátky lasagní (asi 5 kusů). Jejich velikost uzpůsobte případným zakrojením zvolenému pekáči.
- Pokračujte další třetinou ricottové směsi, zlehka osolené dýně a vrstvou lasagní. Pomažte je poslední vrstvou ricotty a vyskládejte zbývající měsíčky osolené dýně.
- Pekáč zakryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte přibližně 35 minut a alobal poté sejměte. Lasagne posypejte zbývajícím parmazánem a nahrubo nasekanými pistáciemi.
- Již nezakrytý pekáč vložte do trouby a pečte ještě asi 15 minut dozlatova. Mezitím na másle krátce osmahněte pár lístků šalvěje a nechte je okapat na ubrousku.
- Hotové lasagne nechte před zakrojením lehce zchladnout. Ozdobte je připravenou šalvějí a čerstvým rozmarýnem.