skip to main content

Česnek, sýr & antioxidanty. Lasagne nemusí být jen kalorická bomba

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Lasagne jsou tradičně synonymem pro kalorickou bombu, ale vezměte si, že i jen samotných nudlí obsahují podstatně méně než klasická porce těstovin. Tyto řepové lasagne bez masa v sobě navíc skrývají spoustu zeleniny plné antioxidantů (řepa, česnek i rajčata) a ani se nemusíte vařit s bešamelem – podobně chutnou, avšak mnohem rychlejší službu vám prokáže ricotta.

Na 6 porcí potřebujete:

  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 chilli paprička (lze vynechat)
  • 1 kg čerstvé červené řepy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 plechovky krájených loupaných rajčat (celkem 800 g)
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžičky sušených bylinek (oregano, saturejka, bazalka, tymián, rozmarýn…)
  • Sůl & pepř

Na krémovou vrstvu:

  • 750 g ricotty
  • 80 g parmezánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • Sůl & pepř

Na dokončení:

Reklama
  • 200 g těstovin na lasagne (záleží na velikosti pekáče)
  • 2 až 3 mozzarelly

Postup

  1. Řepu oloupejte a nahrubo nastrouhejte (pokud máte kuchyňského robota, neváhejte ho použít!) nebo najemno nasekejte nožem či v mixéru. Cibuli pokrájejte na drobno, tři minuty restujte na oleji, přidejte nasekané chilli spolu s řepou a ještě 10 minut zprudka opékejte. Vmíchejte nasekaný česnek, rajčata, protlak a lžičku soli a dalších asi 5 minut bez poklice vařte, aby vznikla hustá omáčka. Dochuťte balzamikovým octem, bylinkami dle chuti, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a případně další solí.
  2. Mezitím prošlehejte ricottu s nastrouhaným parmezánem a ochuťte prolisovaným česnekem, špetkou muškátu, solí a čerstvě mletým pepřem.
  3. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo. Pekáč nebo zapékací mísu o velikosti 20 × 30 cm vymažte olejem, na dno rozetřete asi 2 lžíce omáčky, překryjte třetinou neuvařených těstovin tak, aby se 1 až 2 cm překrývaly, potřete polovinou omáčky, na tu nakapejte polovinu ricotty a posypejte polovinou mozzarelly. Stejně postupujte se zbytkem ingrediencí, takže budete končit sýrem.
  4. Přetáhněte alobalem nebo poklicí tak, aby se nedotýkala sýra, a pečte 40 minut při 180 °C. Na závěr pečte ještě asi 10 minut odkryté, aby sýr zezlátl. Nechte 10 minut vychladnout, ostrým nožem nakrájejte na porce a servírujte.

Jak si usnadnit práci? Pokud se vám nechce loupat s řepou (nebo máte čerstvou manikúru), kupte tu předvařenou vakuovanou. Stačí ji pokrájet, k orestované cibuli přidat se všemi zbývajícími ingrediencemi krom octa, pepře a bylinek a vařit jen tak dlouho, než se odpaří přebytečná tekutina.