skip to main content

Mezi nebem a zemí. Kde se nejlépe najíte na francouzské Riviéře

Pro milovníky jídla je francouzská Riviéra ráj fantastických restaurací, které podél celého pobřeží lákají na neodolatelné požitky zdejšího dolce vita. Jedinečná kombinace dokonalosti, luxusu a vysoké gastronomie na hvězdných adresách rozhodně stojí za výlet. Na Azurovém pobřeží a v Monaku najdete hned 30 michelinských restaurací, z toho šest je dvouhvězdičkových a dvě tříhvězdičkové.

Středomořská příroda jako nevyčerpatelný zdroj inspirace

Zdejší gastronomie je synonymem art de vivre a žádná z nejlepších michelinských restaurací regionu nepřipomíná druhou. Některé jsou okázalejší, jiné elegantně minimalistické, další přírodně rustikální či naopak klasicky noblesní.

Jedna jako druhá však vysoce kreativním způsobem pracují s bohatými dary středomořské přírody a v dokonalé harmonii se sezonou dávkují svůdné chuti s cílem zasvětit vás do gurmánské vášně.

Když vstoupíte do těchto restaurací, máte pocit, jako byste vkročili do posvátného chrámu, a jakmile budete uvedeni ke stolu, můžete se připravit na gurmánský rituál. Zavřete oči, zakousnete se do první amuse bouche a necháte chuťové pohárky pomalu probouzet k velké hostině.

Předkrm v restauraci Le Louis XV | Foto Pierre Monetta

A pak přijdou na řadu pravé autentické i neznámé chutě, překvapivé kombinace, originální koncepty, to vše s estetickým ztvárněním jako na malířském plátně. Prostě mistrovsky vyladěný koncert v přesně sehrané eleganci, s jakou číšníci servírují a představují jednotlivé chody a vína vybraná s nimi v dokonalé harmonii. Kam byste rozhodně měli zajít?

* * *  Mirazur: nejlepší na světě

Reklama

Tříhvězdičková restaurace Mirazur, oceněná v roce 2019 jako nejlepší restaurace na světě v žebříčku The S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants, se nachází co by kamenem dohodil od italských hranic v městečku Menton.

Interiér restaurace Mirazur | Foto Nicolas Lobbestael

V elegantní prosklené rotundě z 30. let s panoramatickým výhledem na třpytivé moře nedostanete dvě identická jídla. Místní italsko-argentinský šéfkuchař Mauro Colagreco, ojedinělý průkopník biodynamického principu ve vysoké gastronomii, svůj styl založil na interpretaci kontrastu chutí a osobitých přísad s ohledem na sezonu i lunární cyklus.

„Naše myšlenky jsou inspirované nepřetržitým pohybem přírody a kosmickými vlivy, které dodávají energii, a tím i chuť všem surovinám v závislosti na poloze hvězd ve vesmíru,“ říká slavný šéfkuchař. Pro zákazníky se tak jedná o skutečné setkání s přírodou nejen na talíři.

Než vejdete do minimalisticky přírodně koncipované restaurace, musíte nejdříve projít zahradou. Všechno je tu trochu jinak: „Nejdříve necháme zákazníka ochutnat a teprve poté vysvětlujeme,“ říká servírka. Hosté si tak mohou vychutnat unikátní smyslový požitek v menu „ze světa kořenů, listů, ovoce a zeleniny i květů“, i když rozhodně nejde o vegetariánskou stravu.

Šéfkuchař Mauro Colagreco v zahradě své restaurace | Foto Forbes

Ryby a mořské plody Colagreco získává přímo od místních rybářů, maso, drůbež a mléčné produkty zase od horských farmářů. Vysoce kreativní, zaručeně původní a nečekané.

„Našim hostům nabízíme carte blanche. Pracujeme s produkty, které nám příroda přináší každý den jinak. Řekněme, že máme 365 sezon! Žádáme proto naše klienty, aby se nechali překvapit, a vyvíjíme menu ze dne na den,“ dodává Colagreco.

Jídla často obsahují neobvyklou ingredienci, například heřmánkový vývar nebo kombinaci ústřice, hrušek a kaviáru či chléb podávaný s básní. Červená řepa ve slané krustě a kaviárové omáčce, pečený holoubek, lesní jahody a špalda. Naranjo en flor: šafránový krém, mandlová espuma a pomerančový sorbet. Impresionistické dílo na oko i na chuť! Cena místního menu je 320 eur.

* * *  Korunovaný styl Alaina Ducasse v Le Louise XV 

Intenzivní esenci glamour, kuchařského umění i luxusu nejvyšší monacké kvality představuje restaurace Alaina Ducasse Le Louise XV v Hôtel de Paris Monte-Carlo (její interiér je zachycený na úvodní fotografii).

Restaurace Alaina Ducasse Le Louise XV | Foto Pierre Monetta

Legendární adresa, která díky věhlasné kuchyni gurmánského génia, mnohými kulinářskými experty považovaného za jednoho z největších na světě, během 33 let své existence získala řadu ocenění, včetně akutálních tří michelinských hvězd.

Le Louis XV je místo působivé ve všech ohledech – od pozlacených zdí a lustrů Baccarat až po hvězdnou gastronomii. Tato ikonická restaurace je také sídlem největšího vinného sklepa na světě se zásobou 400 tisíc lahví.

Jak už to bývá u restaurací s nejvyšším oceněním, její kuchyně je povýšena na umění a její jídla jsou předurčena k tomu, aby se stala klasikou. Alain Ducasse v Le Louis XV vytvořil nový náročný a mistrovský kulinářský styl založený na rafinované kombinaci jednoduchých chutí, jež vás ponoří do těžko popsatelných emocí.

Výkonný šéfkuchař restaurace Le Louis XV Dominique Lory | Foto Pierre Monetta
Reklama

„Riviéra je moje nevyčerpatelná studnice inspirace i divoká múza, která voní a zpívá sluncem. Je plná barev, darů štědré přírody a moře,“ vyznává se slavný šéfkuchař z lásky k francouzskému regionu.

Menu Alaina Ducasse a jeho výkonného šéfkuchaře Dominiqua Loryho pracuje s moderní středomořskou inspirací a nechává přitom vyznít svěží, intenzivní a autentické chutě, které vytvářejí radostnou interpretaci vřelé atmosféry Riviéry. 

Ryby pocházejí z místního rybolovu, byliny a zelenina z vnitrozemí a zahrad Provence, říká s respektem k přírodě šéfkuchař, který se narodil na jihofrancouzské farmě. Jodizované příchutě měkkýšů, jemně nakyslé příchutě grapefruitu a citronů, křupavá provensálská zelenina ovoněná lanýži, zelený chřest, to vše dodává svěží rostlinnou energii.

Předplatné Forbesu

V menu špagety s artyčokem a lanýži „di Alba“, mořský vlk s citronem, drcenou mátou a lilkem, perlička z Landes pečená na rožni s liškami a kaštany a nakonec teplé mandle s meruňkami, suflé a tymiánovou zmrzlinou. A kultovní zkušenost máte za sebou. I zde je průměrná cena za menu 320 eur.

* * Mistrovské kreace restaurace Joëla Robuchona 

Na stole restaurace Joëla Robuchona v hotelu Métropole Monte-Carlo v Monaku nenajdeme zlato ani okázalý dekor. Přesto ultraluxusní hotel z doby Belle Epoche platí v Monaku za jedno z hlavních míst, kam se hrnou celebrity s cílem „vidět a být viděn“. Velká show se tady však koná přímo na talíři, kde jsou na scéně výjimečné produkty.

Joël Robuchon, další slavné jméno francouzské kuchyně, obdržel v historii nejvíce michelinských hvězdiček (celkem 32) a také titul Šéfkuchař století. Hvězda Robuchona sice uhasla před dvěma lety, ale vedení restaurace převzal jeho žák Christophe Cussac, který věrně pokračuje v Robuchonově vizionářské gastronomii a uplatňuje stejné principy jako velký šéfkuchař.

Interiér restaurace Jöel Robuchon | Foto B. Touillon

Hodinářská preciznost moderní francouzské středomořské kuchyně, při které Cussac neponechá nic náhodě, jde k základům a vytváří textury a překvapivé příchutě, které kombinují požitek s principy zdravé výživy.

Vybrat si můžete třeba sázku na jistotu – karamelizovanou křepelku plněnou foie gras a podávanou s lanýžovými bramborami. Experimentuje s protiklady jako při delikátním mořském okounovi v omáčce z červeného vína s wasabi a špenátem.

Foto B. Touillon

Jazyk pohladí i nenapodobitelné třešňové gazpacho, překvapí lilek s křupavou mladou zeleninou a kachním foie gras, s třešňovým konfitem a praženými mandlemi. Chutná neuvěřitelně! Bezpočet degustačních jídel v menu à la carte si můžete vychutnat za cenu od 65 do 250 eur. 

* * Palme d’Or – Vášnivá gastronomie Christiana Sinicropiho

Pokud se vydáte do Cannes, zastavte se v hotelu Martinez na „balkoně Crosette“, jak se tu říká restauraci v prvním patře hotelu Palme d’Or, a vychutnejte si atypickou kuchyni šéfkuchaře Christiana Sinicropiho, vášnivého a přemýšlivého „filozofa kuchyně“.

Šéfkuchař, který v hotelu pracuje takřka 20 let, se již nesmazatelně zapsal do image legendární instituce, která platí za místo setkání filmařů, ubytování hvězd, dějiště slavných obědů a večeří během filmového festivalu.

Foto J. Kelagopian

Rodák z Cannes, milovník provensálského regionu, po matce původem z Toskánska zdědil kulturu dobrého jídla. Posedlý vynikající kvalitou surovin nakupuje jen od nejlepších místních producentů a se svou nespoutanou kreativitou vás zavede na nové kulinářské cesty.

„Opravdový luxus se nachází v návratu k přírodě s využitím místních sezonních produktů. Vařím všemi smysly, poslouchám, co lidé chtějí jíst, a pracuji v souladu s energií surovin. Je to jednoduché, když připravuji chod z karotky, nechám se inspirovat všemi jejími kvalitami,“ sdělil hvězdný šéfkuchař exkluzivně pro Forbes.cz.

Vytváří tak menu ve stylu inspirovaném nepřetržitým pohybem jako v přírodě. „Pracuji s dávnými instinkty, paměťovými chuťovými a čichovými stopami, a navrhuji kulinární konstrukce a reliéfní textury, které vytvářejí chutnou dynamiku,“ dodává.

Šéfkuchař Christian Sinicropi | Foto: J. Kelagopian

Své gastronomické kreace navíc prezentuje jako obrazová díla na talířích vyrobených speciálně v tandemu s manželkou, keramičkou Catherine Sinicropi.

Zapomeňte na klasické předkrmy a dezerty, nabídka vás uvádí do pohybu v závislosti na motivu, jako je třeba humr, ústřice, jehněčí, farmářský holub, mořský svět, zelenina… Šéfkuchař hraje svůj valčík ve třech dějstvích.

Například v menu s poetickým názvem „Jih, moje kořeny“ najdete Sinicropiho vzpomínky na dětství, jako plněné a opečené sardinky, středomořského tuňáka či chobotnici. A k tomu nádobí, které doplňuje myšlenku autora. Umění v každém ohledu! Menu zde pořídíte v rozmezí od 149 do 208 eur. 

Reklama
Reklama