Vánoční cukroví, obložené chlebíčky nebo třeba pečené kaštany. Pochoutek, které o vánočních svátcích plní rodinný stůl, je spousta. Čím je však zapít?

Přinášíme vám dvanáct jednoduchých receptů na sváteční koktejly od slavných barmanů a barmanek z celého světa. Některé obsahují přísady spojované se zimním časem a Vánocemi, jiné vás přenesou zpět do dětství.

Můžete si je užít na Štědrý den, oslavit s nimi příchod nového roku anebo si je prostě můžete dát kdykoliv, kdy se budete chtít cítit slavnostně.

Negroni Code

Díky svému zlatému poměru 1:1:1 tří základních ingrediencí ginu, bitteru a sladkého vermutu je Negroni jedním z klasických koktejlů, se kterým se dá skvěle experimentovat.

Vydání Forbesu American Dream!

A tak ředitel mixologie Agostino Perrone spolu s vrchním barmanem Giorgiem Bargianim z londýnského baru Connaught, který byl vyhlášený nejlepším světovým barem roku 2021, vytvořili u příležitosti letošních Vánoc slavnostní variantu této klasiky. 

„Chtěli jsme namíchat Negroni a připomenout si veselé momenty prožité s rodinou a přáteli v Itálii. Použili jsme proto ingredience, které jsou pro italskou gastronomii typické,“ vysvětluje Perrone.

„Rozinky a pomeranče jsou typické pro italské vánoční dezerty a zároveň jsou všude snadno k dostání, takže si tuto verzi Negroni může každý snadno namíchat sám. Čerstvá a přetrvávající chuť pomeranče a slupek z kakaových bobů drinku dodávají sametovou a plnou texturu. Sváteční okamžiky budou s tímto drinkem nezapomenutelné,“ láká Perrone.

Ingredience:

  • 30 ml ginu
  • 30 ml bitteru
  • 30 ml sladkého vermutu
  • 30 ml aromatizované vody*
  • kapka balsamica
  • pomerančová kůra

*Aromatizovaná voda: slupky z kakaových bobů, rozinky a pomerančovou kůru zalijte horkou vodou a nechte hodinu louhovat. Poté zchlaďte a přeceďte do lahve k uskladnění.

Postup:

Promíchejte všechny ingredience v mixážní nádobě s ledem. Podávejte v short sklenici s kostkou ledu. Můžete ozdobit pomerančovou kůrou.

Sváteční kořeněné Cuba Libre

Lynette Marrero je průkopnicí ve světě koktejlů, díky svým barmanským schopnostem stejně jako originálním koktejlovým receptům. Hned v prvním ročníku vyhlašování v roce 2012 byla uvedena do Síně slávy barmanek, nebinárních barmanů a trans barmanů, kterou vyhlašuje organizace Tales of the Cocktail.

Je spoluzakladatelkou barmanské soutěže Speed Rack a lektorkou mixologie na platformě Masterclass. Její sváteční koktejl kombinuje tradiční Cuba Libre s vůněmi a chutěmi zimního období. „Sváteční kořeněné Cuba Libre je skvělý koktejl, protože je jednoduchý na přípravu. Můžete si užít spoustu zábavy s různými druhy javorových sirupů a rozličného koření,“ popisuje svůj koktejl Marrero.

„Ráda připravuji pro hosty místo, kde si mohou namíchat vlastní drink, vybrat si své koření a základní alkohol. Tento koktejl chutná nejlépe se starším rumem, který zvýrazní tóny koření,“ líčí barmanka.

Ingredience:

  • 45 ml rumu
  • 90 ml Fever-Tree Distillers Coly
  • 15 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 15 ml kvalitního javorového sirupu
  • celá skořice
  • muškátový oříšek

Postup:

Longdrink sklenici naplňte ledem, přidejte limetkovou šťávu, javorový sirup, Fever-Tree Distillers Colu a rum. Jemně promíchejte. Ozdobte skořicí a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Tiger Style

Deke Dunne je vrchním barmanem a ředitelem nápojů v baru Allegory v americkém Eatonu. Svátky pro něj nekončí prvního ledna, ale až lunárním novým rokem, který je znám také jako čínský. Ten mu totiž připomíná jeho milovanou tetičku se strýcem.

„Můj strýc Scotty si vzal mou tetu Grace poté, co se z Pekingu přestěhovala do Spojených států za studiem. Byl jsem bílé dítě vyrůstající v malém městečku ve Wyomingu plném bělochů. A chvíli mi trvalo, než mi došlo, že jsme široko daleko jediná rodina, která slaví čínský nový rok,“ vzpomíná Dunne.

„Pokaždé, když jsme k nim přijeli na návštěvu, Scotty pustil skvělou muziku. Hodně ovlivnil můj hudební vkus, bez něj bych se nejspíš nikdy nedostal k poslechu takových legend, jako například Wu-Tang Clan. Bohužel letos zemřel, takže tento koktejl je vzpomínka na něj. Dokonalý koktejl k oslavě čínského nového roku. Pro strýčka Scotta a tetu Grace.“

Ingredience:

  • 60 ml ginu
  • 22 ml čerstvé šťávy z citronu
  • 15 ml čínského medového sirupu s pěti druhy koření*
  • 8 ml Demerara sirupu**

*čínský medový sirup s pěti druhy koření: V pánvi smíchejte 60 ml medu a 30 ml vody. Přidejte 2 lžíce čínské směsi pěti koření a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se med ve vodě nerozpustí. Sundejte z plotny a nechte 20 minut stát. Poté přeceďte přes jemné sítko, abyste směs zbavili všech větších kusů koření. Nakonec zchlaďte a přelijte do lahve k uskladnění. Sirup vám v lednici vydrží tři týdny.

**Demerara sirup: V pánvi smíchejte 30 ml cukru Demerara a 30 ml vody a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr ve vodě nerozpustí. Poté nechte vychladnout a přelijte do lahve k uskladnění. Sirup vám v lednici vydrží tři týdny.

Postup:

Nalijte všechny ingredience do šejkru, přidejte led a 10 sekund protřepávejte. Dvakrát přeceďte a podávejte ve sklenici na stopce. Ozdobte špetkou čínské směsi pěti koření.

Harlem Shake

Austrálie je zemí se silnou kávovou tradicí a podnik Maybe Sammy ji originálně obohacuje svou nabídkou alkoholických koktejlů s kávovým základem. Nejpopulárnějším drinkem z jejich nabídky je bezpochyby Harlem Shake.

„Je to náš signature koktejl, obsahuje místní kávový likér a temné tóny koňaku s kořeněným zázvorovým dozvukem,“ říká Martin Hudák, spoluzakladatel Maybe Sammy, který v roce 2019 zvítězil v soutěži Spirited-Award v kategorii nově založený bar.

Hudák se objevil ve slovenském vydání žebříčku Forbes 30 pod 30. „Je to dokonalý prázdninový koktejl a zároveň skvělý digestiv po večeři, zejména pokud máte v oblibě kávové koktejly a dali byste si něco slavnostnějšího než klasické Espresso Martini,“ popisuje svou volbu.

Ingredience:

30 ml kávového likéru
30 ml koňaku nebo brandy
15 ml zázvorového sirupu
30 ml espressa
černý pepř

Postup:

Ingredience nalijte do šejkru a protřepejte. Podávejte v shortdrink sklenici a ozdobte drceným černým pepřem

Tannic at the Disco

Spare Room v Rooseveltově hotelu v Los Angeles je koktejlový salonek a hrací místnost v jednom. Koktejlové menu, které se tam podává, trefně dokresluje atmosféru starého Hollywoodu.

„Moje interpretace klasického Cosmopolitanu je zábavný a zároveň slavnostní koktejl, který je jednoduchý na přípravu, ale vypadá působivě,“ říká Tess Anne Sawyer, vrchní barmanka ve Spare Room, který získal ocenění v soutěži Spirited Awards v roce 2020.

„Můžete ho ještě vylepšit použitím ochucené vodky, třeba hruškové nebo jablečné. A nezapomeňte na trošku šumivého červeného vína, každá správná party potřebuje bublinky,“ dodává Sawyer.

Ingredience:

  • 45 ml vodky
  • 22 ml triple sec nebo pomerančového likéru
  • 22 ml bílého brusinkového džusu
  • 15 ml čerstvé šťávy z limetky
  • 30 ml šumivého červeného vína

Postup:

Smíchejte první čtyři ingredience a led v šejkru a důkladně protřepejte. Přeceďte do sklenice se stopkou a navrch nalijte šumivé červené víno. Můžete přidat libovolnou ozdobu.

Bourbon Maple Today

„Výroba drinků během svátků často přináší hodně improvizace a nutnost pracovat s tím, co mám zrovna po ruce,“ říká Robert Haynes, držitel barmanské ceny Jamese Bearda. A pro ty, kdo slaví svátky v Severní Americe, má zajímavé doporučení.

„Příště, až se budete na rodinném setkání prohrabovat cizí ledničkou ve snaze najít něco k pití, vzpomeňte si na koktejl Bourbon Maple Today. Je velká šance, že ve dveřích najdete javorový sirup a někde v jejích hlubinách se bude určitě povalovat alespoň jeden zapomenutý citron. Tip pro fajnšmekry: nezapomeňte hrnečky nahřát horkou vodou.“

Ingredience:

  • 30 ml bourbonu (40%)
  • 15 ml čistého javorového sirupu
  • 8 ml čerstvé šťávy z citronu
  • troška bitteru Angostura 

Postup:

Nahřejte hrneček horkou vodou. Vylijte vodu a nalijte do něj všechny ingredience. Navrch zalijte 120 ml vroucí vody. Krátce promíchejte a ozdobte kůrou z citronu.

Buddy Bolden

Charles Joly je jedním ze zakladatelů společnosti Crafthouse Cocktails a jakožto barman je držitelem snad všech barmanských ocenění, včetně titulu světového šampiona v Diaego World Class soutěži z roku 2014. Pro letošní svátky se nechal inspirovat jazzovým hudebníkem Buddym Boldenem.

„Buddy Bolden byl jednou z nejvýraznějších osobností v počátcích jazzu a ragtime v New Orleans. Hudba, kterou on a jeho současníci skládali, je ztělesněním oslav, veselí a soudržnosti. Když mám show, rád jako podkres pouštím hudbu právě z této doby. Ta totiž všechny zaručeně dostane do slavnostní nálady,“ říká Joly.

„Inspiroval jsem se klasickými koktejly z New Orleans. Základ z koňaku a žitné whisky jsem převzal z koktejlu Sazerac – nejoblíbenějšího drinku právě v kolébce jazzu.“

Ingredience:

  • 45 ml koňaku
  • 15 ml žitné whisky
  • 15 ml portského
  • 30 ml čerstvé šťávy z citronu
  • 22 ml simple sirupu
  • troška Peychaud’s bitteru 
  • troška Agnostura bitteru
  • citronový twist na ozdobu

Postup:

V šejkru smíchejte všechny ingredience a led. Dobře protřepejte a přeceďte. Podávejte ve vychlazené sklenici na stopce. Ozdobte citronovým twistem.

Old Fashioned „Návrat domů“

Jak už název napovídá, při tvorbě receptu na tento sváteční koktejl čerpala barmanka Haley Traub z rodinných vzpomínek.

„Já i moji sourozenci jsme se odstěhovali z amerického středozápadu do různých koutů země,“ popisuje Traub, generální manažerka a vrchní barmanka newyorského baru Attaboy, který v roce 2019 získal cenu pro nejlepší americký koktejl bar.

„Každý rok o svátcích máma upekla svůj slavný banánový chlebíček a každému z nás jeden poslala. Ta chuť ve mně za ta léta vzbuzuje ohromnou nostalgii – a stará irská whiskey jen podtrhuje jeho chuť. Teď, když jsme dospělí, můžeme si všechny tyhle skvělé chutě dopřát i ve formě koktejlu.“

Ingredience:

  • 45 ml dvanáctileté nebo single malt irské whiskey
  • 15 ml ořechového likéru
  • 8 ml banánového likéru
  • trocha čokoládového bitteru
  • citronový twist na ozdobu

Postup:

Ingredience nalijte do shortdrink sklenice na velký kus ledu. Ozdobte citronovým twistem

Rusty Ringo

Bar Goto, který byl v loňském roce mezi nominovanými na cenu o nejlepší americký bar v rámci Spirited Awards, se specializuje na japonské drinky. Důvodem bude nejspíš fakt, že vlastníkem a šéfem baru newyorského podniku je tokijský rodák Kenta Goto.

Před letošními svátky ho však múza zavedla do Skotska. „Jsem velký fanoušek skotské whisky. Kdo ji má rád, nejspíš slyšel o koktejlu Rusty Nail, který se obvykle dělá ze skotské a likéru Drambuie. Do této variace na klasický Rusty Nail, kterou máme o letošní zimě na menu, přidáváme ještě Calvados,“ popisuje Goto.

„Jablečná brandy dodává drinku krásné aroma, které se velmi dobře doplňuje s Drambuie, likérem ze skotské whisky a medu. Výsledný koktejl má luxusní, sametovou chuť a je dokonalým drinkem k popíjení po velké sváteční hostině.“

Ingredience:

  • 52 ml Calvadosu
  • 15 ml Drambuie
  • 8 ml skotské whisky
  • zlaté vločky na ozdobu

Postup:

Smíchejte ingredience v mixážní nádobě a doplňte do tří čtvrtin ledem. Zamíchejte čtyřicet- až padesátkrát. Přeceďte do shortdrink sklenice na čerstvý led. Ozdobte zlatými vločkami.

Forbes Woman podzim 2024
Vydání Forbesu Forbes Woman podzim 2024

Rozhodující okamžik

Valentino Longo je známý pro svou vytříbenou chuť a oko. Barman z amerického Miami vyrostl v Římě, kde často pomáhal otci v jeho fotografickém studiu, což se ukázalo jako užitečný trénink a pomohlo mu na pozici vrchního barmana v miamském baru Surf Club.

„Drink Rozhodující Moment je inspirovaný fotografickým uměním. Využívá ingredience, které odpovídají elementům klíčovým pro fotografii: světla, stínu, objektu a kontrastu,“ popisuje Longo, který v loňském roce získal titul pro barmana s největší představivostí v soutěži Tales of the Cocktails. Název drinku je odvozený od Henriho Cartier-Bressona, který se zabýval pouliční fotografií.

„Kromě toho má tento drink také symbolizovat konkrétní moment, ve kterém se host a barman setkají prostřednictvím drinku. To je totiž pro barmana ‚rozhodující moment‘. Koktejl je elegantní variací na klasický gin martini. Má základ v jednoduchosti a přitom je ideální pro jakoukoliv slavnostní příležitost,“ dodává Longo.

Ingredience:

30 ml ginu
15 ml suchého sherry Jerez
15 ml likéru Italicus Bergamot
8 ml Americano Cocchi
kávové balsamico
extra panenský olivový olej

Postup:

V mixážní nádobě smíchejte první čtyři ingredience dohromady a směs nalijte do sklenice na stopce. Ozdobte kapkou olivového oleje a třemi kapkami kávového balsamico octa.

Čokoládový Negroni

Na místě původní kavárny v newyorské Greenwich Village stojí o sto let později nový bar a restaurace Dante – ráj Negroni drinků. A stejně jako do skutečného ráje, i sem je velmi obtížné se dostat zejména poté, co byl v roce 2019 podnik vyhlášený nejlepším americkým barem v soutěži Spirited Awards.

„Čokoládový Negroni je dlouhodobě nejoblíbenějším drinkem v naší nabídce,“ říká Chris Moore, zdejší vrchní barman. „Variace na známý koktejl má plnou a kořeněnou chuť s jemnými tóny čokolády. Je potřeba ho vždy servírovat v namražené sklenici a použít dobrý led, s tím nešetřete. Pro dobrý výsledek je také důležité dodržet přesný poměr ingrediencí,“ radí Moore.

Ingredience:

  • 30 ml ginu
  • 22 ml likéru Carpano Punt e Mes
  • 22 ml bitteru Campari
  • 8 ml tmavého kávového krému
  • čokoládový bitter
  • pomerančový twist
  • čokoláda Valrhona

Postup:

Ingredience promíchejte v mixážní nádobě a přeceďte do shortdrink sklenice s velkým kusem ledu. Ozdobte pomerančovým twistem a nastrouhanou čokoládou Valrhona.

Sladké Vánoce

Licorería Limantour byl zvolený nejlepším světovým koktejlovým barem pro rok 2020 v rámci Spirited Awards. Bar v centru Mexico City je proslulý svou pulzující a živou party atmosférou. Slavnostní koktejl z dílny Yayo Navy, vrchní barmanky, je však ideální pro klidné domácí večery.

„Drink je inspirovaný typickými prvky vánoční večeře, která symbolizuje hlavně setkávání, lásku a rodinu. Cider připomíná přípitek a oslavu. Punč ze sezónního ovoce připomíná chuť Vánoc. A sherry, které bylo pro mou barmanskou kariéru velmi zásadní, znázorňuje část mě a mojí minulosti,“ uzavírá Navy.

Ingredience:

45 ml červeného vína Cabernet Sauvignon
15 ml citronové šťávy
30 ml sherry Tio Pepe Fino
45 ml jablečného cideru
30 ml punčového sirupu*
hroznové víno
snítka máty

*punčový sirup: Vezměte 0,5 kg vašeho oblíbeného ovoce (např. jablka, hrušky, pomeranče, tamarind, guavu, sušené ovoce, kousky cukrové třtiny) a punčové koření. Zalijte ovoce 1,5 litru vody, přidejte 2,25 kg cukru a 15 minut vařte. Poté nechte celou směs louhovat.

Postup:

Nalijte všechny ingredience kromě cideru do šejkru s ledem a promíchejte za použití tradiční šejkovací techniky „throwing“, kdy se směs přelévá z jednoho dílu šejkru do druhého, čímž se do drinku dostane více vzduchu. Podávejte v longdrink sklenici s kostkami ledu, kterou doplníte ciderem. Ozdobte snítkou máty a kuličkou hroznového vína na párátku.