Francouzský gastronomický průvodce Michelin bude od příštího roku hodnotit kromě restaurací i hotely. Zaměří se na jejich architekturu, design, služby a poskytovaný komfort. Ocení také jejich jedinečnost, poměr ceny a výkonu a poskytne odpověď na otázku, zda hotel stojí za zvláštní cestu. Společnost Michelin, která průvodce přes 100 let vydává, to uvedla na svém webu.

Hodnotitelé zahrnuli do užšího výběru 5 300 výjimečných hotelů a ubytovacích zařízení po celém světě. Jedná se o nezávislý výběr hotelů ve 120 zemích v širokém cenovém rozpětí a různých stylech. Bude sloužit jako základ pro budoucí žebříček, který sestavuje tým inspektorů, bývalých profesionálů v oboru.

Inspektoři zastupují 25 různých národností a všechny generace, řekl agentuře AFP ředitel průvodce Gwendal Poullennec: „Jsou mezi nimi mladí lidé s tetováním i lidé v oblecích a kravatách, a máme stále více žen.“

Cílem průvodce Michelin, který v roce 1900 vytvořili bratři André a Edouard Michelinovi pro motoristy, bude ukazovat cestovatelům ubytování s charakterem, kde návštěvníkům nabízejí víc než jen pokoj. Hotely bude také možné rezervovat přímo prostřednictvím platformy Guide Michelin. Cestovatelé na ní budou mít i možnost podělit se o vlastní hodnocení a zkušenosti.

Společnost Michelin reaguje vlastním hodnocením hotelů na přílišnou standardizaci ubytovacích zařízení z hlediska designu, interiéru a služeb. Které hotely se budou moci v budoucnu ozdobit jejím michelinským klíčem, má být oznámeno v první polovině roku 2024.

Průvodce Michelin představují hotely vedle restaurací už nyní. Mají ale zatím jen jednoduchou klasifikaci podle komfortu a žádné zvláštní ocenění jako u vynikajících restaurací, které mohou získat jednu až tři hvězdičky.