Pandemie mění zavedené zvyky a v gastronomii to teď platí obzvláště. A z jedné takové změny teď budou těžit zejména zákazníci. Chystané rozvolňování karanténních opatření aktivizovalo provozní i šéfkuchařské týmy českých restaurací, které sestavují nové plány pro letošní sezonu, ovlivněnou krizí kolem onemocnění covid-19. A vypadá to, že Češi si budou moci dopřát vysokou gastronomii už v rámci ne tisíců, ale stovek korun.

Jedním z příkladů je i pražská restaurace pyšnící se michelinskou hvězdou La Degustation Bohême Bourgeoise, patřící do skupiny Ambiente Tomáše Karpíška, v níž je pánem šéfkuchař Oldřich Sahajdák. Ta v souvislosti s uvolněním opatření ohlásila znovuotevření rezervací po koronavirové pauze s jednou novinkou.

„Tým michelinských kuchařů vedený šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem bude nově podávat obědy a zavádí nový koncept večeří. Nabídne je ode dne, kdy bude povoleno znovuotevření restaurací, rezervace přijímá prostřednictvím e-mailu už nyní,“ uvedla v pondělí Šárka Hamanová z marketingu Ambiente s tím, že  zákazníci ke každému obědu dostanou předkrm i dezert a že podle současných plánů by mělo dojít k otevření plného provozu restaurace 25. května.

Budeme vařit pořád stejně, kvalitně, poctivě, jen to budeme servírovat jinak.

Pokrmy od týmu kuchařů vedeného Oldřichem Sahajdákem patří k tomu nejlepšímu, co v české gastronomii můžete najít. I proto se degustační menu v La Degustation Bohême Bourgeoise cenově pohybují i na šesti tisících korunách. Novinky budou znatelně dostupnější.

„Cena oběda bez nápojů se bude pohybovat kolem 700 korun. Rozšířené tříchodové menu v ceně kolem 900 korun bude v nabídce i v době večeří. Pětichodová degustační večeře bude stát 1800 korun,“ vypočítává Hamanová. 

„I velké degustace chceme zachovat, protože věříme, že pořád budou lidé, kteří budou chtít jít na gastronomickou operu. I když jich asi bude míň,“ říká k tomu majitel Ambiente Tomáš Karpíšek, se kterým najdete rozhovor v květnovém čísle magazínu Forbes, jež vyjde příští týden.

„Budeme vařit pořád stejně, kvalitně, poctivě, jen to budeme servírovat jinak,“ dodává Karpíšek s vědomím, že byznys La Degustation stál před pandemií z velké části na zahraničních hostech, jejichž návrat bude vzhledem k uzavřeným hranicím složitější.

Zázrak
Vydání Forbesu Zázrak

La Degustation Bohême Bourgeoise se se současnou situací vypořádává různými způsoby. Před několika týdny zavedla například akci nazvanou Večeře do ruky, při které vydává večeře „skrz dveře“ v ešusu a lidé si je mohou sníst v autě či formou venkovního pikniku. Akce pokračuje až do plného otevření restaurace.

Večeře do ešusu | Foto: Ambiente