Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Jestli jste letos byli hodní, nechám na vašem svědomí, ale věřím, že nějaký ten dortík si zaslouží snad každý. Pusťte se do pečení a zdobení (klidně i s dětmi!) mikulášské nadílky a uvidíte, že najednou okolo sebe budete mít samé andílky…
Na 16 muffinů potřebujete:
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 ml plnotučného mléka
- Špetka soli
- 220 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
Na čokoládové cupcakes:
- 50 g hořké nebo mléčné čokolády
- 20 g černého kakaa
Na malinové cupcakes:
- 50 g bílé čokolády
- 60 g mrazených malin
Na krém:
- 250 g smetany ke šlehání
- 100 g bílé čokolády
- 250 g žervé, mascarpone nebo krémového sýru
- 20 g moučkového cukru
- Několik kapek červeného potravinářského barviva, černé kakao nebo lyofilizované jahody na obarvení
Z čeho můžete vytvořit rohy:
- Marcipán nebo fondán
- Několik kapek černého potravinářského barviva nebo černé kakao na obarvení
- Černý nebo červený pendrek
- Hořká čokoláda
Z čeho křídla:
- Marcipán nebo fondán
- Světlé sušenky
- Tvrdý papír
Pro extra zlobivé děti:
Postup
- Tmavou i bílou čokoládu do těsta nasekejte. Cukr s vejci šlehejte elektrickým šlehačem 5 minut do pěny, přilijte rozpuštěné máslo a postupně zapracujte vanilku, mléko, sůl, mouku a kypřicí prášek.
- Z těsta odeberte polovinu, kterou smíchejte s tmavou čokoládou a kakaem (černé kakao neobsahuje žádná barviva, jen je díky alkalizaci kakaových bobů extra tmavé), případně zřeďte dalším mlékem a trochu doslaďte, pokud máte raději sladší koláče. Do zbylého těsta zapracujte bílou čokoládu a nerozmrazené maliny.
- Těsto rozdělte do muffinových formiček vyložených papírovými košíčky a pečte asi 25 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
- Mezitím na plotně či v mikrovlnce rozpusťte dílky bílé čokolády s trochou smetany, vmíchejte její zbytek a nechte vychladnout. Žervé nebo jiný sýr prošlehejte s cukrem, smetanu s bílou čokoládou vyšlehejte dotuha a obě části opatrně spojte. Polovinu nechte bílou, polovinu obarvěte trochou potravinářského barviva, kakaem nebo rozmixovanými lyofilizovanými jahodami. Pro extra zlobivé jedince přidejte mleté chilli, to je skvělé především v kombinaci s kakaem.
- Krém pomocí sáčku s hvězdicovou zdobicí špičkou naneste na muffiny: světlý na světlé muffiny a červený nebo kakaový na tmavé. Křídla vytvarujte z válečků marcipánu nebo fondánu, které spojte dohromady a seřízněte. Nedělejte je moc velká, aby v krému držela. Děti mají více představivosti než my, takže si to nebojte zjednodušit třeba kouskem sušenky nebo křídly vystřiženými z pevného papíru.
- Na růžky obarvěte kousek marcipánu potravinářským barvivem nebo kakaem, nechte chvíli zpevnit v lednici a vytvarujte z něj rohy. Opět platí, že čím menší budou, tím lépe budou držet. Vypomoct si ovšem můžete i nůžkami ustřihnutým kouskem pendreku (ano, vážně) nebo růžkem čokolády.
- Křídla i rohy naaranžujte na cupcakes až těsně před podáváním – vlhko z krému je rozpouští.
Muffin, nebo cupcake?! Žádné oficiální názvosloví není, ale nejjednodušší pomůcka je, že muffin je samotný koláček bez polevy (neboli jen ošklivý cupcake), zatímco cupcake je ozdoben krémem.