Na českém trhu s lihovinami dochází k velké změně. Zatímco dosud jsme byli zvyklí na každoroční nárůst spotřeby, loni přišel zlom. Alespoň tak to vidí Lucie Libra z rodinné firmy Palírna U Zeleného Stromu.
„Opravdu to vypadá, že trh lihovin stagnuje, ne-li mírně klesá. To je prostě fakt. Do nějaké míry to samozřejmě může být tím, že se zdražovalo,“ říká Lucie Libra, která je čerstvě jednou ze tří členů představenstva prostějovského podniku.
„Vrací se to, že mladí si raději dají malé panáky,“ vypichuje jeden z trendů a dodává, že patrný je i návrat k lokálním lihovinám.
„Třeba zelená má takovou renesanci. Spousta právě starších lidí by na to řekla: Ježiš, kdo může pít zelenou. Ale já bydlím v Karlíně, a když jdu kolem Lokálu a Dvou kohoutů, tak tam jsou kravaťáci a prostě tu zelenou pijou,“ všímá si Libra.
Jejím otcem je Milan Hagan, bývalý nejmladší šéf ČKD, ale také schopný krizový manažer, který postavil na nohy mimo jiné pivovary Drinks Union, jež potom prodal Heinekenu.
„Můj otec skupoval firmy, které byly v nějaké špatné situaci, a s těmi schopnostmi je dával vlastně do kupy, narostla jejich hodnota a on je pak většinou prodával. Palírna je ale jeho první firma, kde vidí potenciál toho, předávat ji dalším generacím a opravdu ji udržet,“ říká Libra.
Jaká byla cesta Lucie Libra do rodinného byznysu? Co se naučila od otce a co ji naučil byznys? A jak se dělá whisky v Česku? O tom všem jsme si povídali v podcastu.