Když Krtek Zdeňka Milera pátral po květině s podivným názvem Matricaria chamomilla, procestoval kvůli ní celý svět, aby ji nakonec našel doma na louce za vlastní krtinou. Ta louka klidně mohla být u Podhlavického mlýna. I tady od května až do října voní heřmánek pravý.

Jižně od Ještědu, asi dvacet kilometrů od Liberce, je v údolí už přes čtyři století ukrytý mlýn. Když se do něj vydáte z Prahy, projedete vesnicemi Českodubska s názvy jako Ouč nebo Nantiškov. Provoz tady nečekejte a v zimě počítejte se sněhem, který přikryje směrem k Jizerským horám se zdvihající zvlněnou krajinu.

Tomáš Pochop, majitel marketingové a cestovní agentury BPR, ho objevil před deseti lety, aniž by jej cíleně hledal. Ano, náhoda dost často bývá příslibem něčeho velkého. Když pak mlýn nabízený k prodeji uviděl, bylo jasné, že tady vznikne pětihvězdičkový butikový hotel.

„Splněný sen a byznysová příležitost v jednom,“ odpovídá Pochop usazený na židli u okna restaurace, téměř nadosah znovunavráceného vodního mlýnského kola.

Co se v článku dozvíte
  • Jak se zanedbaný mlýn změnil na pětihvězdičkový butikový hotel.
  • Proč je každý z deseti pokojů jiný.
  • Kdo se tu stará o místní degustační menu.
Forbes Digital Premium