skip to main content

Na izraelský falafel i středomořskou focacciu. Kam na nejlepší street food v Praze?

2 minuty čtení

Takzvané jídlo ulice zažívá vzestup své popularity několik let. Inspiruje nejen michelinské restaurace, které si z malých bister mezinárodních kuchyní přebírají nejen jejich národní jídla, ale také neformální styl.

Zatímco dřív jsme měli výběr pouličních delikates v Praze dost omezený, momentálně jsou na vzestupu. Některé podniky metropolitního street foodu jsou natolik autentické, že se prostřednictvím jejich degustace vypravíte okolo světa.

Zde jsou ty nejlepší pražské podniky pouličního občerstvení.

Paprika

Izraelské bistro nabízí nejen většině známý hummus nebo falafel, ale také tradiční vaječnou šakšuku nebo sendvič iráckých Židů sabich. Komunita izraelských expatů se shoduje, že zdejší pokrmy chutnají podobně jako u stánku v Tel Avivu. Na své si přijdou i vegani, pro které je připravena veganská šavarma.

Kde: Rumunská 16, Praha 2 a Lidická 42

Hua Long Zhai

Není to tak dávno, kdy byly dim sum knedlíčky v Praze poměrně nedostupnou komoditou, ale nyní je nabízí stále větší počet podniků. Nenápadně vyhlížející vršovické bistro se pyšní skvělými recenzemi na své plněné taštičky, které můžete nejen zkonzumovat na místě či v přilehlém parku Grébovka, ale také si je pořídit zmražené a později připravit doma. Zajímavostí je, že majitelka bistra je nejen přebornicí v gastronomii, ale také v kung-fu.

Kde: Oblouková 36, Praha 10

Las Adelitas Taquería

Tacos na tom byly v Praze podobně jako dim sum knedlíčky. Zoufale tu chyběly, až si majitelé úspěšné sítě mexických restaurací Las Adelitas řekli, že si otevřou bistro, co se bude specializovat výhradně na malé plněné tortilly, kterým se v Mexiku říká nejen tacos, ale také „božská mana“. Tuto lásku k jídlu můžete pochopit, když si v Taquerii Las Adelitas objednáte nejen tacos s kuřecím či vepřovým masem nebo grilovanou opuncií, ale ty s hovězím, rýží a a speciální omáčkou.

Kde: Rumunská 34, Praha 2

Philly&Co’s Original Cheesesteaks

Reklama

Opravdové americké bistro v samém srdci Žižkova servíruje specialitu: takzvaný philly cheesesteak, což je hovězí maso v opečené bagetě s kořením, cibulkou a sýrem čedar. Patří k němu i hranolky a bezesporu si po takové náloži budete chtít dát pivo, k čemuž přímo vybízí posezení na zahrádce podniku. I přestože zdejší sendvič aspiruje na to stát se „nejoblíbenější prasárnou ve městě“, tělo unese takovou dávku mastnoty skutečně jen ve svátečních dávkách.

Kde: Tachovské nám. 3, Praha 3

Zona Bistro

Specialitou právě otevřeného podniku je tradiční plněná italská focaccia i zapečené bageta. Ingredience jsou klasicky středomořské: mortadella, mozzarella di bufala, melanzane, ale i salsiccia či halloumi. Velkým gurmánským bonusem je lanýžové máslo, které v doprovodu rostbífu vytváří naprosto návykovou kombinaci. Majitelé bistra jsou Evelina a Kristian Dobrowolští, kteří stojí za úspěšnou restaurací na Starém městě Al Riso. O interiér se pak postaral bratr Kristiana Igor, jehož umění zastupuje prestižní londýnská Maddox Gallery.

Kde: Gourmet Pasáž Dlouhá, Dlouhá 39, Praha 1

Bufet Karlín

Kombinace skvělých surovin a klasických českých pochutin (brzy se zde bude servírovat například i langoš) je základem nového počinu od Ambiente. Na dvorku pivovaru Dva kohouti se griluje, peče, smaží a sympatické je, že zde mají za cíl nedělat z českého fast foodu nic okázalého ani konceptuálního. Prostě když budete mít chuť na dobrý řízek v chlebu, budete vědět, kam zamířit.

Kde: U Nádražní lávky 81/2, Praha 8

Gemüse Korner Kebab

Tohle není obyčejný kebab, tohle je kebabová fantazie. Chutě grilované zeleniny, domácího hummusu, nakládaček, spousty bylinek a perfektně připraveného masa vás bude pronásledovat ještě v noci. Budete si pak přát se do Podolí pro tento gastronomický objev ve vypečené pitě okamžitě vrátit. Počítejte s frontou, která se zde může vinout už od tramvajové zastávky Dvorce.

Kde: Podolské nábřeží, Praha 4

Reklama
Reklama