Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Nepečený cheesecake do skleničky je skvělou alternativou pro všechny, kdo nestíhají (nikomu to neříkejte, ale čerstvé ovoce můžete v extra hektický den nahradit i kvalitním džemem), neradi pečou nebo prostě jen hledají něco dobrého a zároveň vhodného na piknik. Dezert totiž můžete připravit rovnou do zavařovacích skleniček, které díky víčku snadno převezete bez rizika vytečení.
Smetanový krém osvěžte čerstvou bazalkou a limetovou šťávou nebo pro klasičtější verzi dochuťte vanilkou. Sušenky dejte jakékoli, co máte rádi (třeba čokoládové), a ovoce střídejte dle sezony – vynikající jsou i borůvky, maliny nebo směs lesního ovoce. Pro hutnější a více „cheesecakový“ krém tvaroh vyměňte za čerstvý krémový sýr či žervé.
Jahodový nepečený cheesecake do skleničky s bazalkou a limetou
Na asi 6 skleniček potřebujete:
- 250 g plnotučného tvarohu nebo žervé
- 50 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 250 ml smetany ke šlehání
Na sušenkovou vrstvu:
- 100 g ovesných nebo jiných oblíbených sušenek
- 25 g rozpuštěného másla
Na jahody:
- 400 g jahod na polevu
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 70 g cukru krupice (nebo dle sladkosti jahod)
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 30 g kukuřičného škrobu
- 100 g jahod na ozdobu
Postup
- Jahody s nasekanou bazalkou rozmixujte nebo nadrobno pokrájejte a s cukrem, limetovou šťávou a škrobem za stálého míchání asi pět minut povařte do zhoustnutí. Směs případně doslaďte dle sladkosti jahod a vaší chuti.
- Sušenky rozmixujte nebo válečkem v sáčku či utěrce nadrťte, smíchejte s rozpuštěným máslem a rozdělte do asi šesti skleniček. Směs jen zlehka upěchujte (třeba koncem vařečky), aby šla dobře vyjídat lžičkou, a pokapejte vždy zhruba dvěma lžícemi jahod.
- Tvaroh s oběma cukry a limetovou šťávou prošlehejte, smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně spojte s tvarohem. Opět ochutnejte a množství cukru a citrusové šťávy dolaďte dle své chuti.
- Jahody na ozdobu pokrájejte na tenké plátky a ty přitiskněte na boky sklenice. Doprostřed pomocí cukrářského sáčku (nebo obyčejného pevného sáčku s ustřihnutým rohem) naneste opatrně mezi jahody tvarohový krém a překryjte zbývající jahodovou polevou. Kdyby mezitím příliš zatuhla, znovu ji mírně zahřejte. Nechte v chladu zatuhnout a poté spotřebujte do dvou dnů.