Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Pokud jste na jedlé kaštany zanevřeli z toho důvodu, že jste se rok co rok na vánočních trzích prali s jejich olupováním a špínou za nehty, teď je na čase to změnit. Kaštany už naštěstí seženete oloupané, a proto si z nich bez námahy můžete upéct úchvatný cheesecake s perníkovou příchutí. A pakliže jste fanouškem sofistikovanějších chutí, přimíchejte do náplně i trochu pomerančové kůry, která k perníkovému koření a kaštanům skvěle ladí.

Na korpus o průměru 21 cm potřebujete:

  • 130 g kakaových máslových sušenek (například Bebe)
  • 50 g mandlí
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 60 g másla, rozpuštěného
  • Máslo na vymazání formy

Náplň:

  • 100 g pečených loupaných kaštanů (prodává například Rohlík)
  • 4 lžíce 30% smetany
  • 180 g moučkového cukru
  • 400 g krémového sýra (nejlépe Philadelphia) 
  • 350 g ricotty
  • 3 vejce
  • kůra z ½ pomeranče (lze vynechat)

Ganache:

  • 50 g čokolády
  • 25 g smetany ke šlehání
  • 1 lžička másla

Na dozdobení:

  • Granátové jablko
  • Physalis 

Postup:

  1. Sušenky nasekejte v robotu najemno. I mandle rozmixujte dohladka. V míse smíchejte sušenky, mandle, kakao, perníkové koření a zalijte rozpuštěným máslem. Důkladně ingredience promíchejte.
  2. Dno dortového korpusu vyložte pečicím papírem. Boky lehce vytřete máslem. Na dno rovnoměrně rozprostřete sušenkovou směs a umačkejte. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a 10 minut pečte.
  3. Než se předpeče korpus, připravte si náplň. Kaštany vložte do mixéru a mixujte nadrobno. Přilijte smetanu a dál mixujte, dokud nevznikne pasta. 
  4. Kaštanovou směs rozetřete s cukrem a sýry. Do směsi vmíchejte vidličkou prošlehaná vejce. Vejce nešlehejte dlouho, aby cheesecake nepraskl. Náplň můžete dochutit pomerančovou kůrou.
  5. Směs nalijte na předpečený korpus. Troubu ztlumte na 160 °C a pečte dalších 60–70 minut. Nechte cheesecake zcela vychladnout. Při vyndávání z trouby buďte velice opatrní a s koláčem příliš netřeste, aby nepraskl.
  6. Smetanu přiveďte k varu. Vsypte do ní čokoládu nalámanou na drobné kousky a rozmíchejte. Přidejte také lžičku másla a míchejte, dokud se nerozplyne. Krém přendejte do zdobicího sáčku s řezanou špičkou a cheesecake ozdobte podle své fantazie. Ozdobte ovocem a nechte v lednici vychladit.